Tres dies de molta calor i de risc «alt» d'incendis

Les màximes poden superar els 35 ºC al sud de la comarca. Per primera vegada en tot l'estiu, l'extrem sud-oest del Ripollès té un risc "molt alt" d'incendi

Arnau Urgell
09 d'agost del 2012
Les ADF, en alerta.
Les ADF, en alerta. | Arnau Urgell

Les ADF, en alerta pels incendis. Foto: Arnau Urgell

L'onada de calor que arribarà avui i s'allargarà durant tres dies ha posat en alerta tots els cossos d'emergència per les possibles conseqüències en forma d'incendis forestals. En aquest sentit, pràcticament tot el Ripollès presenta un risc "alt" -una situació excepcional en comparació amb altres estius- i, fins i tot, a l'extrem sud-oest de la comarca és "molt alt" (nivell 4 d'una escala de 5). Al conjunt del país s'ha activat el Pla infocat en fase d'alerta.

La massa d'aire saharià farà enfilar els termòmetres i les màximes, especialment al sud de la comarca, poden superar els 35 graus (el dimecres a Ripoll es va arribar a 32,7). En aquest sentit el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de forta calor.

Primeres restriccions

El risc d'incendis, en pocs dies s'ha disparat després que es rebaixés gràcies a les pluges de diumenge i dilluns. De fet, els Agents Rurals han inclòs la comarca al nivell 2 del Pla Alfa (en una escala de 0 al 3), una situació d'alerta i de prohibició de qualsevol tipus de foc però que no implica les restriccions d'usos d'activitats agrícoles i d'obres de manteniment com sí que ha passat en altres comarques (també s'ha prohibit l'accés a vuit massissos).

Això sí, poblacions com Ripoll han decidit prohibir fer barbacoes a llocs autoritzats, com les fonts d'en Jordana o del Tòtil, per la seva proximitat amb zones boscoses.

Molló també reclama estalviar aigua

Després del juliol més sec dels darrers 50 anys, Molló s'ha afegit a Vallfogona a l'hora de reclamar estalviar aigua. El consistori ha emès un ban en el qual recorda la “important entrada d’aigua als dipòsits municipals, sobretot dels dipòsits deFavars i Espinavell, i en menor mesura dels dipòsits de Molló iGinestosa”. En aquest sentit reclamen evitar la pèrdua d'aigua innecessària però sobretot que no es faci servir per rentar vehicles o regar jardins i horts.

Des de l'Ajuntament assenyalen que si la situació continua –malgrat que la pluja ha suposat un respir- s'hauran de decretar mesures extraordinàries que comportaran determinades prohibicions de consums.