La CUP no oblida Xirinacs

Els independentistes celebren al punt on es va deixar morir la primera edició d'un aplec anual

Redacció
06 d'agost del 2012
Homenatge de la CUP a Xirinacs.
Homenatge de la CUP a Xirinacs. | ElRipollès.info
Homenatge de la CUP a Xirinacs. Foto: ElRipollès.info

Lluís Maria Xirinacs tenia setanta-cinc anys i va escollir el Ripollès, concretament el pla de can Pegot d'Ogassa, als peus de Sant Amand, per deixar-se morir . D'això ja en fa cinc anys però la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) vol que el seu record continuï ben viu. Per aquest motiu diumenge va organitzar el primer aplec dedicat a la seva memòria, un esdeveniment que neix amb la voluntat de celebrar-se anualment.

L'acte de la CUP de l'Alt Ter, que agrupa les assemblees de la formació independentista del Ripollès i Osona, va aplegar una setantena de persones a redòs del monument que recorda Xirinacs, obra de l'escultor Jaume Rodri. La majoria havien pujat a peu en dues columnes que van partir d'Ogassa i Sant Joan. En els parlaments,  Joan Samsó i Guillem Ferrer, de la CUP Abadesses, van voler reafirmar que la figura i el pensament de Xirinacs continuaven sent un referent i un testimoni per la seva pràctica política.

El cant de la Muixeranga, la lectura de poemes i el parlament de la Fundació Randa van servir per commemorar “l'acte de sobirania” de Xirinacs –després de “viure esclau setanta-cinc anys en uns Països Catalans ocupats per Espanya i per França des fa segles”-. Després, unes 150 persones van participar del dinar popular que es va fer a la plaça de Barcelona i que va comptar una sobretaula amb actuacions musicals.

Núria Agulló cantant a la plaça de Barcelona de Sant Joan. Foto: Marc Cargol