Deu anys de la «invasió» de les Illes Medes

Un grup de deu santjoanins va participar a la "gesta"

Redacció
27 de juliol del 2012
Una de les barques participants a l'alliberament de les Medes.
Una de les barques participants a l'alliberament de les Medes.
Una de les barques participants a l'alliberament de les Medes.

Aquest divendres, 27 de juliol, s'han complert deu anys de l'"alliberament" simbòlic de les illes Medes, una acció que va neixer com a caricatura de l'esperpèntica  acció militar duta a terme per l'exercit espanyol a l'illot de Perejil , reclamat pel Marroc, i que va convertir el petit arxipelag català en territori "alliberat".

El que era una convocatòria en cercles relativament reduïts va acabar aplegant dues-centes persones. Hi eren també una desena de santjoanins amb barca pròpia "que van provar al Ter" segons recorda en Pere Villanueva, un dels participants de la "gesta".

"No ens esperàvem que hi anés tanta gent ni sobretot que tingués tant ressò mediàtic" assenyala Villanueva. L'acció independentista la va liderar el comandant Pere Gil, líder de l'autodenominat Exèrcit Català d'Alliberament, que van aconseguir envair la Meda Gran i llegir-hi una declaració (provisional) d'independència. 

Deu anys després, el comandant Pere Gil i el seu subaltern, el comandant Juli Vert, com a caps de l'Estat Major de l'Exèrcit Popular dels Països Catalans, han enviat un comunicat per commemorar l'acció i recordant que d'aleshores ençà s'ha multiplicat exponencialment el nombre d'independentistes.