Un violinista sense solfa

El músic Amadeu Rosell presenta a Camprodon un llibre-disc sobre la vida del begetí “Peret Blanc”

Arnau Urgell
27 de juliol del 2012
Peret Blanc i el seu violí.
Peret Blanc i el seu violí. | Cedida per Amadeu Rosell
Peret Blanc i el seu violí. Foto: Cedida per Amadeu Rosell

“En “Peret Blanc” era un violinista que tenia un nivell musical molt alt sense haver estudiat mai”. Amb aquestes paraules el músic camprodoní Amadeu Rosell defineix el seu mestre Pere Sala (Beget, 1917 – Camprodon, 1993). Després d'haver compartit grup, els Tururut Bonaigua, durant quasi una dècada, ara que pràcticament es compleix el vintè aniversari de la seva mort li ha dedicat un llibre-disc.

Pere Sala, en Peret Blanc. Tonades de violí i cançons es presentarà aquest dissabte 28 de juliol a les set de la tarda al Casal Camprodoní, en un acte organitzat per Òmnium Cultural. El llibre relata una vida en la qual va combinar la seva faceta de violinista –tocava arreu del Ripollès i la Garrotxa- amb l'ofici de traginer, duia quatre matxos plens de carbonet de Beget a Camprodon. A més, quan tocava exercia de barber i no descuidava les feines de camp a casa.

Un altre dels elements de la publicació, que s'ha autoeditat el mateix Amadeu Rosell, és un recull del repertori d'en “Peret Blanc”. A banda de les cançons, destaquen sobretot balls com les sardanes curtes, els pericons i els xotis. El llibre també inclou un recull de fotografies realitzades per Mossèn Mel de Riudaura així com un CD amb gravacions dels anys 80 on es mostra la seva qualitat amb el violí.

La relació amb en “Peret Blanc” va començar a la dècada dels 70 quan Amadeu Rosell es va instal·lar en una masia a tocar de Rocabruna. Es va establir una relació de mestratge i amistat que els va permetre treballar en la recuperació del patrimoni musical de la zona. Després van crear els Turutut Bonaigua, un grup que va girar tant pels Països Catalans com a l'exterior i en la qual el begetí hi va tocar durant una dècada fins que per motius de salut es va traslladar a Camprodon.

L'acte de dissabte també servirà per estrenar un documental amb imatges del violinista sense solfa realitzat per Artur Blasco i editat pel Departament de Cultura de la Generalitat. La presentació comptarà amb la presència de Lluís Puig, director general de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat. El llibre es podrà comprar en establiments de Camprodon, als concerts que al llarg de l'estiu es faran a Beget així com a la web dels Tururut.