La cultura popular de Ribes de Freser es mostra al món

Redacció
25 de juliol del 2012
Ribes mostrarà la seva cultura popular al món.
Ribes mostrarà la seva cultura popular al món. | Marc Cargol
Ribes mostrarà la seva cultura popular al món. Foto: Marc Cargol

La cultura popular de Ribes de Freser viu uns dies d'absoluta internacionalització. A l'estada de l'Esbart Eudald Coma, juntament amb els Randellaires, a l'Springville World Folkfest, a l'estat nord-americà d'Utah, s'hi suma el viatge dels Gegants de Ribes a Budapest. Precisament aquest dimecres una primera expedició de l'esbart ribetà ha iniciat el viatge cap als EUA.

La colla gegantera participarà del 3 al 5 d'agost a l'Aplec Internacional que enguany celebra a la capital d'Hongria el seu 25è aniversari. Es tracta d'un esdeveniment organitzat per l'associació Adifolk que vol mostrar en una ciutat europea una mostra de la cultura catalana encapçalada, així sí, per la sardana.

El 1988 es va celebrar el primer Aplec Internacional a Amsterdam. Al llarg d'un quart de segle han passat per Flòrencia, Luxemburg, l'Alguer, Manchester o Frankfurt, entre altres. Cada edició compta amb una vintena de grups de cultura popular del país que sumen un total de 500 persones. A més, l'expedició catalana està formada per unes 1.000 persones més que els acompanyen. Els actes de l'Aplec Internacional 2012 se centraran a la plaça Szabadság (Llibertat) de Budapest.

Els Gegants de Ribes, que recentment han celebrat el seu 28è aniversari, esdevindran durant tres dies els ambaixadors de la vall. Els acompanyarà l'alcalde ribetà, Marc Prat.

Entrevista a l'Esbart Eudald Coma
 


L'Esbart Eudald Coma ha iniciat l'expedició cap a Utah. Foto: Esbart Eudald Coma