Espanya amenaça els ajuntaments del Ripollès

Tots els municipis que no "compleixin uns barems econòmics mínims de qualitat" perdran les competències en favor de la Diputació

Redacció
17 de juliol del 2012
576_1331751043_Adri_Costa_MG_0771_Ajuntament_Ripoll
576_1331751043_Adri_Costa_MG_0771_Ajuntament_Ripoll | Adrià Costa
El Govern espanyol amenaça amb retirar competències als ajuntaments. Foto: Adrià Costa

Els ajuntaments del Ripollès que "no compleixin els barems" de qualitat mínims" que determina l'Estat espanyol i que estiguin sotmesos a plans d'ajustament com el de proveïdors o la Llei d'estabilitat pressupostària passaran a mans de la Diputació de Girona, que s'haurà de fer càrrec de la prestació de serveis al municipi corresponent. La mesura, confirmada el divendres passat pel ministre espanyol d'Hisenda, Cristóbal Montoro, afecta tots els pobles de menys de 20.000 habitants, és a dir, tots els del Ripollès. Segons va afirmar Montoro, les diputacions faran de "gestores centralitzadores" de serveis. Així ho contempla la nova Llei de bases de règim local que va veure la llum durant el consell de ministres.

El ministeri d'Hisenda serà l'encarregat de valorar la qualitat dels serveis públics d'aquests municipis i en cas que es trobin deficiències passaran a mans de les diputacions, que actuaran com una gestora central de serveis per a ajuntaments d'ordre menor. Montoro va explicar que "ens trobem davant d'una reestructuració administrativa competencial molt important encaminada a simplificar i a reduir les estructures burocràtiques i polítiques". El ministre vol delimitar les competències dels ens locals per tal que "assumeixin les funcions per a les que tenen pressupost i no facin allò que excedeixi de la definició competencial de la nova llei".

El president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, es va afanyar a carregar contra la possibilitat d'eliminar les competències municipals tot recordant que els municipis petits "no generen dèficit i estan molt ben gestionats". Torramadé també va qualificar de "populista" l'anunci de la reducció del 30% de regidors. Una decisió que s'aplicarà a les municipals de 2015 i que en el cas del Ripollès -si es repetissin els resultats de les darreres eleccions- afectaria bàsicament els partits petits (PxC perdria representació a Ripoll, ERC a Campdevànol i ICV a Ribes de Freser).

Les mancomunitats desapareixen

Així mateix, aquesta nova norma eliminarà òrgans intermedis "que no tenen massa sentit i no contribueixen a una gestió eficaç com les mancomunitats, o la supressió d'entitats d'ordre menor com pedanies", va subratllar Montoro. Al Ripollès la principal afectada seria la Mancomunitat de la Vall de Camprodon. Val a dir, que la Generalitat s'oposa a aquest paquet de mesures i intentarà respondre amb una nova Llei de bases locals catalana.