La barrera buida de cotxes el camí del torrent de la Cabana

Només el diumenge es va limitar l'accés a 250 vehicles. L'aparcament de la font del Querol s'omple però no serà de pagament fins al 21 de juliol

Arnau Urgell
16 de juliol del 2012
Uns excursionistes acostant-se a la barrera del camí d'Estiula.
Uns excursionistes acostant-se a la barrera del camí d'Estiula. | Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)
Uns excursionistes acostant-se a la barrera del camí d'Estiula. Foto: Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)

La polèmica barrera del torrent de la Cabana ha aconseguit el seu primer objectiu: buidar de cotxes el camí d'Estiula. “Era un dels objectius” assenyala Gerard Soler, regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Campdevànol. De fet, només el diumenge fins a 250 vehicles, segons estimacions de la Policia Local, van haver de girar cua. Paral·lelament, es va omplir l'aparcament de la font del Querol tot i que no serà de pagament fins al cap de setmana vinent.

Des d'aquest dissabte una barrera impedeix l'accés motoritzat als gorgs del torrent de la Cabana. Només hi poden passar, a banda dels propietaris i serveis d'emergència, els veïns de Campdevànol i les Llosses que retirin una targeta que costa cinc euros (i quinze més de fiança). En realitat, segons els testimonis consultats per aquest mitjà, molts pocs vehicles van passar més amunt de la barrera, que finalment s'ha situat per sobre de cal Paraire per no afectar la formatgeria del Bac d'Estiula. Gerard Soler ho justifica perquè la massificació ha provocat que els veïns del poble hagin deixat d'anar-hi el cap de setmana. “Volem que la gent de Campdevànol pugui recuperar aquests espais”. Hores d'ara, el regidor xifra en un centenar les targetes d'accés repartides.

L'aparcament s'omple sense pagar

Mentrestant, l'aparcament de la font del Querol –l'únic autoritzat per accedir als gorgs- va registrar una bona afluència de vehicles. Dissabte a mig matí ja tenia més de la meitat de les places ocupades (recentment s'ha duplicat la capacitat) mentre que diumenge a les dotze ja estava complet, segons va explicar l'alcalde Joan Manso, a les xarxes socials.

Val a dir però que aquest cap de setmana encara no era de pagament. “Vam decidir aplicar el pla en dues setmanes” explica Gerard Soler. Caldrà veure si el cap de setmana vinent hi ha algun problema amb usuaris que no vulguin pagar. Tot i això, tal com recorda el regidor campdevanolenc l'any passat ja es cobrava. “Només ha canviat el sistema de pagament i el fet que ha augmentat la quantitat”.