Dolores Serrat admet que l'«aragonès oriental» li ha portat problemes a Ripoll

Puigcercós “descobreix” que la consellera era veïna de la família i reclama “retirar-li els títols acadèmics”

Redacció
05 de juliol del 2012
María Dolores Serrat
María Dolores Serrat | Govern d\'Aragó
María Dolores Serrat és conscient de la controvèrsia generada a Ripoll. Foto: Govern d'Aragó

La consellera María Dolores Serrat és conscient que la invenció de l'“aragonès oriental” ha generat molta controvèrsia no només a la Franja sinó també al seu Ripoll natal. Ho explica l'alcalde de Benevarri (Ribagorça) que en una entrevista a VilaWeb explica que dilluns va parlar amb la consellera aragonesa i va admetre que la proposta li havia generat “molts problemes a Ripoll”. De fet, la qüestió va arribar al ple on es va aprovar un text per defensar la unitat a la llengua que es va decidir enviar a la mateixa Serrat.

El batlle Alfredo Sancho tot i ser castellanoparlant està liderant la revolta contra l'intent de liquidar el català a la Franja. Aquesta setmana l'oposició va començar a prendre forma en una reunió amb set alcaldes més així com amb representants dels professors de català i de pares d'alumnes.

La veïna de Puigcercós

El president del grup parlamentari d'ERC, el ripollès Joan Puigcercós, també s'ha referit a Serrat en una anotació al bloc titulada “L'inquietant veïna del davant”. El polític republicà explica que a través de la seva germana va esbrinar que l'actual consellera vivia just a davant del seu domicili. “Anava a la mateixa escola i compartia pati i jocs de carrer amb els de la meva família” explica tot i recordar que no hi tenia massa contacte a causa de la diferència d'edat –ella és del desembre del 1955 i ell del mateix mes del 1966-.

Més enllà dels records d'infantesa, Joan Puigcercós es mostra molt dur amb Serrat. “Té tot el dret a renunciar a la seva catalanitat (...) però no fer-ho amb el coneixement de la llengua catalana”. En aquest sentit considera que no pot ser ignorància sinó mala fe ja que la consellera sap perfectament que “la llengua amb la qual parlava a Ripoll és la mateixa que es parla a Fraga, a Calaceit, a Vall-de-roures o a Bonansa”. I l'acusa d'esdevenir “una peça més de la màquina genocida que vol acabar amb qualsevol rastre de la llengua i la cultura catalana”.

El dirigent d'Esquerra es mostra contrari a declarar-la persona non grata “com li han demanat alguns vilatans de Ripoll”. “No cal perdre el temps en coses com aquesta” afegeix. Això sí, reclama que s'expulsi Serrat de la universitat i se li “retirin els títols acadèmics perquè ha demostrat ser una analfabeta en qüestions filològiques, i encara que la seva especialitat sigui la medicina i el dret, no està de menys tenir una mica de cultura”.