Debut literari del periodista Dani Vilaseca

“El congost del riu Blau” apareixerà en format digital de la mà de la nova editorial Neurosi

Arnau Urgell
03 de juliol del 2012
Dani Vilaseca llegint el seu llibre digital.
Dani Vilaseca llegint el seu llibre digital. | Arnau Urgell
Dani Vilaseca llegint el seu llibre digital. Foto: Arnau Urgell 

El periodista ripollès Dani Vilaseca acaba de publicar la seva primera novel·la. Ho ha fet però en format digital, gràcies a la novella editorial Neurosi que se centra exclusivament en aquesta nova tipologia de publicacions. El congost del riu Blau neix d'un viatge que l'autor va realitzar fa uns anys a l'Argentina. Es pot comprar a les plataformes digitals iTunes i Amazon per un preu simbòlic (0,90 i 1,02 euros, respectivament). La portada és obra dels dissenyadors ripollesos Vivian Colomé i Israel de la Torre.

Vilaseca va començar a escriure la novel·la el maig de 2010. Una vegada enllestida la va presentar a diversos concursos literaris per tal que es pogués publicar. No hi va haver èxit i, veient la difícil situació en la que viu el sector literari del nostre país, va aparcar el projecte. Tanmateix, fa poques setmanes, va rebre la proposta de publicar-la en format digital amb l'editorial Neurosi. Es tracta d'una iniciativa del ripollès Jordi Remolins i el santjoaní Jordi Caballeria que va néixer a partir de col·laborar en un bloc literari a quatre mans. Precisament el proper divendres 6 de juliol a les vuit del vespre es presentarà l'editorial a la biblioteca Lambert Mata de Ripoll.

El congost del riu Blau té un punt d'autobiogràfic explica Daniel Vilaseca. Concretament, part de les situacions i els paratges de la novel·la les va viure el periodista de Ripoll en un llarg viatge de sis mesos per l'Amèrica del Sud que el va dur, entre altres punts, a l'Argentina. El títol pren el nom del paratge del Cajón del Azul, un congost de la població del Bolsón, a la regió de la Patagònia (foto amb l'autor).

El protagonista de la novel·la és l'Andreu que rep una carta que li canviarà la vida, perquè anuncia la mort d’un amic a l’Argentina, just al poble on mesos enrere havien coincidit mentre viatjaven al continent americà. El protagonista se sent amb l’obligació moral de tornar allà per esbrinar les causes de la mort. Però malgrat que acaba sent un engany acaba descobrint el veritable sentit del viatge.

Dani Vilaseca i Làzaro
va néixer el 1982 a Ripoll. És llicenciat en Periodisme i en Antropologia. Ha treballat als serveis informatius de TV3, Televisió del Ripollès, Televisió Sant Cugat, Catalunya Ràdio i RAC1. Al llarg d'aquesta temporada ha conduït el magazine comarcal Tampoc caldria a La Veu de Sant Joan,les entrevistes del qual s'han publicat en aquest mateix mitjà. També actualitza el bloc Groc intermitent amb pinzellades poètiques. Per Vilaseca, El Congost del riu Blau no deixa de ser un "experiment". "Té un bon fil argumental però segur que l'estil literari pot millorar" admet.

Més informació i compra del llibre