S'acaba la calorada i arriben les tempestes

El paisatge de dissabte a la tarda ha estat marcat per l'arribada del fum dels incendis del País Valencià

Arnau Urgell
30 de juny del 2012
Cel rogent a Ripoll amb les restes del fum arribat dels incendis del País Valencià.
Cel rogent a Ripoll amb les restes del fum arribat dels incendis del País Valencià. | Arnau Urgell
Cel rogent a Ripoll amb les restes del fum arribat dels incendis del País Valencià. Foto: Arnau Urgell

La calorada ja s'ha acabat. Aquest dissabte però l'ambient ha continuat tòrrid malgrat que després de dies de superar rècords, per primera vegada les màximes han reculat lleugerament. És el cas de Ripoll on divendres es va assolir la temperatura més alta des de l'inici del 2012, amb 35 ºC, i avui s'ha quedat a 33,3ºC. A la resta de la comarca les màximes ja no han superat els trenta graus (Sant Pau 28,0 ºC, Molló 25,6 ºC, Planoles 30,4 ºC, Ribes de Freser 29,3 ºC).

Avui, a més, s'ha vist un fenomen gens habitual. A mesura que ha avançat la tarda el cel s'ha anat enteranyinant de fum. No es tractava dels incendis que els dos darrers dies s'han declarat a la Catalunya Central –avui per exemple n'hi hagut un d'agrícola a tocar de Vic- sinó els que cremen sense control al País Valencià. El pironúvol ha creuat els Països Catalans de sud a nord fins arribar al Pirineu.

La situació però canvia com un mitjó. Al llarg de la matinada les temperatures cauran i ens despertarem amb fresca. A més, a mesura que passin les hores augmentarà la probabilitat que es formin tempestes que, localment, podran ser fortes o molt fortes. A més, no es poden descartar calamarsades. En aquest sentit el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per la probable acumulació de més de 20 litres en mitja hora. De cara a dilluns es recuperarà l'estabilitat.

Avís per pluges fortes pel diumenge 1 de juliol
 

El fum ha enteranyinat el cel a Ripoll. Foto: Arnau Urgell