Munell: «Malauradament la consellera Serrat ens fa ser notícia negativa»

El ple de Ripoll aprova per unanimitat una moció d'ERC per rebutjar les agressions a la llengua arreu dels Països Catalans que enviarà a la consellera aragonesa d'Educació, nascuda a la vila

Arnau Urgell
27 de juny del 2012
El ple de Ripoll va rebutjar les agressions contra la llengua.
El ple de Ripoll va rebutjar les agressions contra la llengua. | Arnau Urgell
El ple de Ripoll va rebutjar les agressions contra la llengua. Foto: Arnau Urgell

La invenció de l'“aragonès oriental”
ha generat les darreres setmanes indignació tant a la Franja com a la resta dels Països Catalans. Tanmateix, un dels indrets inesperats de la geografia de la “nova llengua” és Ripoll ja que María Dolores Serrat, consellera de Cultura del Govern aragonès, va néixer i va viure a la vila fins als 18 anys.

Finalment, la qüestió va arribar al ple de la corporació que es va celebrar aquest dimarts. ERC va aprofitar la presentació d'una moció genèrica per rebutjar les agressions a la llengua arreu dels Països Catalans per incloure una crítica frontal a la proposta “salvatge” de convertir el català de la Franja en “aragonès oriental”.

Nancy Rovira, que ahir va exercir de portaveu dels republicans per l'absència de Teresa Jordà, va qualificar la proposta d'“intent de genocidi cultural”. Quan va assenyalar els orígens de Serrat va afirmar: “No sé si dir-li senyora” i va qualificar el Partit Popular de “separadors i feixistes que no contemplen la pluralitat cultural”. Jordi Munell, al seu torn, va lamentar que la consellera hagués aconseguit que Ripoll “fos notícia negativa” i va considerar que aquest fet havia de servir com a estímul per participar amb més força al Correllengua, que el proper dissabte comença a la vila.

La moció dels republicans, que va rebre el suport de CiU, PSC i la PxC, també va incloure donar suport al Departament d'Ensenyament després de la darrera sentència del Tribunal Suprem que qüestiona la immersió lingüística dels 3 als 6 anys.

“Gràcies a tots els que m'heu donat suport”

Des de la presentació de l'avantprojecte de la nova Llei d'ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d'Aragó, Dolores Serrat s'ha mantingut en un discret segon pla. A les xarxes socials, per exemple, no va fer cap referència a la polèmica generada fins al diumenge 24 de juny quan va respondre a un usuari “per tot el suport que m'heu donat”. El mateix usuari mostrava el “menyspreu” cap a Pilar Rahola que havia qualificat Serrat com la “botiflera de l'any” en un article a La Vanguardia.