La Flama del Canigó es multiplica i arribarà a tots els municipis del Ripollès

A banda de les noves columnes de l'Alt Ter i el Freser, l'AE Sant Grau-GEC durà el foc des del Canigó en una inèdita cursa de muntanya i el Club Ripoll Esport i Salut farà relleus corrent des de coll d'Ares

Arnau Urgell
19 de juny del 2012
Presentació de la Flama del Canigó a Ripoll.
Presentació de la Flama del Canigó a Ripoll. | Arnau Urgell
Presentació de la Flama del Canigó a Ripoll. Foto: Arnau Urgell

La Flama del Canigó és una tradició que lluny de perdre força cada any arriba a més racons dels Països Catalans. En el cas del Ripollès el 2012 serà un autèntic punt d'inflexió ja que passarà d'arribar a nou municipis a fer-ho a 19 pobles. Les noves columnes de l'Alt Ter i la vall de Ribes, que organitzen Òmnium Cultural i Tradicat, coincidiran amb la cursa de muntanya per dur la flama des del Canigó a Campdevànol, que faran una desena d'atletes de l'AE Sant Grau-GEC, i els relleus des de coll d'Ares del Club Ripoll Esport i Salut per dur la Flama del Canigó fins a Ripoll.

La constitució oficial d'Òmnium al Ripollès, després d'un any de preparació, ha suposat un impuls espectacular a la Flama del Canigó. Fins ara, el foc de Sant Joan es distribuïa des de coll d'Ares –punt on arriba de la Catalunya Nord- per l'eix Camprodon-Ripoll aprofitant les columnes que es desplaçaven cap al sud. Dels nou municipis on arribava, s'ha passat a dinou pobles (tots els municipis menys Toses, a banda del nucli de Rocabruna). Destaca la nova ruta de l'Alt Ter –de Camprodon anirà a Llanars, Vilallonga i Setcases- i la del Freser –des de Ribes de Freser s'enfilarà a Campelles, Planoles, Pardines i Queralbs-. A banda, també arribarà a Gombrèn, les Llosses i Rocabruna, un dels pobles més petits de la comarca però on es viu una de les revetlles més genuïnes.

La Flama més atlètica

La Flama del Canigó es multiplica al Ripollès i serà més atlètica que mai. Destaca la cursa de muntanya que ha organitzat l'AE Sant Grau-GEC de Campdevànol que la durà des del cim del Conflent. Una desena d'atletes recorreran els 76 quilòmetres sense relleus (amb avituallaments a Vallter i Pardines) amb l'objectiu d'arribar a Campdevànol cap a quarts de vuit del vespre. Allà es trobaran amb els motoristes del poble que també duran la flama per carretera des de la Catalunya Nord. Corredors i motards s'aplegaran a la zona del pavelló per entrar junts a la plaça Anselm Clavé on a les set del vespre començarà l'acte institucional que enguany servirà per iniciar el centenari del naixement del pintor Josep Coll i Bardolet.

Paral·lelament, el Club Ripoll Esport i Salut –que enguany celebra el seu trentè aniversari- durà la Flama del Canigó des de coll d'Ares fins a la vila tot fent relleus de quatre quilòmetres. Cada tram el cobrirà, com a mínim, un atleta que portarà el foc i un altre la senyera. El darrer trajecte, des de les afores de la vila fins al centre, el faran tots els corredors participants. Posteriorment s'encendrà el peveter del Monestir i es farà un acte poètic i musical al seu interior.

Dossier Flama del Canigó Ripollès-Osona-Moianès (pdf)
 


Galeries de fotos de Sant Joan

Galeries 2011

Arribada de la Flama del Canigó a Campdevànol

Arribada de la Flama del Canigó a coll d'Ares


Fogueres de Ripoll i Sant Joan
 




Galeries 2010

Arribada de la Flama del Canigó a Campdevànol

Arribada de la Flama del Canigó a coll d'Ares




Galeries 2009

La Flama del Canigó a coll d'Ares

Rebuda de la Flama a Ripoll

Fogueres de Ripoll

Rebuda de la Flama a Molló
 



Galeries de fotos 2008

Acte de la Flama del Canigó a coll d'Ares

Rebuda de la Flama a Sant Joan de les Abadesses
 




Més fotos de la Flama del Canigó a Osona
 


La Flama del Canigó, a coll d'Ares. Foto: Adrià Costa