La creu torna al cim del Gra de Fajol després del robatori

El Centre Excursionista d'Esplugues reposa un símbol desaparegut la tardor de 2010

Redacció
15 de juny del 2012
La nova creu del Gra de Fajol.
La nova creu del Gra de Fajol. | Centre Excursionista Esplugues
La nova creu del Gra de Fajol. Foto: Centre Excursionista Esplugues  

El cim del Gra de Fajol, de 2.713 metres d'altitud, torna a estar presidit per una creu. El passat diumenge el Centre Excursionista d'Esplugues va reposar un símbol que tres individus van robar la tardor de 2011 (foto de la creu antiga). Ho van fer en una jornada festiva que va incloure un pilar casteller.

El juliol de 2011 l'entitat excursionista va denunciar que mesos enrere havia desaparegut la creu de dos metres d'alçada d'aquest cim del terme de Setcases. “L'acte d'incivisme i vandalisme” –com el van qualificar en denunciar-ho- havia succeït la tardor anterior. Segons van esbrinar, el dia que es va produir els dos guardes del Refugi d'Ulldeter van veure com tres individus, dos homes i una dona, duien trossos de la creu a dins de les motxilles. Els hi van cridar l'atenció tot demanant perquè se l'emportaven i la seva resposta va ser que la baixaven a “beneir-la a la Festa Major”.

De fet, els lladregots es van identificar com a membres del Centre Excursionista d'Esplugues per tal que els guardes no els aturessin. L'entitat havia col·locat la creu el 30 de maig de 1999 per celebrar el seu 25è aniversari en un acte que va aplegar un centenar de persones al Gra de Fajol. Després del robatori, el Centre Excursionista d'Esplugues va decidir reposar la creu que en aquesta ocasió ha estat elaborada pel soci de l'entitat Lluís Martínez, a partir dels plànols de la creu antiga.

El difícil ascens de la creu cap al Gra de Fajol. Foto: Centre Excursionista Esplugues