Les campanes repiquen en honor a Jacint Verdaguer

Un total de 185 campanars, 10 dels quals del Ripollès, s'adhereixen al Dia de la Memòria, per commemorar el 110è aniversari de la mort del poeta

Redacció
11 de juny del 2012
El campanar de Sant Pol es va afegir al Dia de la Memòria.
El campanar de Sant Pol es va afegir al Dia de la Memòria. | Marc Cargol
El campanar de Sant Pol es va afegir al Dia de la Memòria. Foto: Marc Cargol

Cap a les set de la tarda d'aquest diumenge els campanars de 185 esglésies d'arreu del Principat, Andorra i la Catalunya Nord han començat a repicar per commemorar el 110è aniversari de la mort de Mossèn Cinto Verdaguer. El Ripollès també s'ha adherit a la iniciativa, amb una desena d'esglésies fent brandar les campanes.

El que inicialment havia de ser una iniciativa centrada a Osona, Ripollès i Garrotxa ha derivat en un homenatge de caire nacional batejat com el Dia de la Memòria , jornada que s'estrena aquest 2012. Entre els centres que fan sonar les seves campanes en honor a Verdaguer destaquen la catedral de Vic, la de Sant Feliu de Llobregat i la de Tarragona, així com les de Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà –ambdós a la Catalunya Nord i essencials en el cosmos verdaguerià-.

Poc a poc, les esglésies del Ripollès s'han anat sumant a la iniciativa. Després de la primera adhesió de Sant Joan de les Abadesses (tant el Monestir com Sant Pol), finalment van participar al Dia de la Memòria una desena d'esglésies. Es tracta del Monestir i l'església de Sant Pere de Ripoll; l'església de Santa Maria de Ribes de Freser; l'església parroquial de Sant Pau de Segúries; l'església de Sant Martí de Vilallonga de Ter; l'església de Santa Maria de Camprodon, l'església de Sant Esteve de Llanars, la de Santa Cecília de Molló i la de Sant Feliu de Rocabruna.

Precisament Sant Joan, a banda de ser el primer municipi en adherir-se ha estat un dels punts centrals del Dia de la Memòria a nivell nacional. Desenes de persones es van aplegar a l'absis de Sant Pol on, després de tres minuts de repic de campanes, la Coral del Casal Jaume Nunó va interpretar el Cant de la Senyera . Posteriorment, va ser el torn dels alumnes de l'Institut Escola Sant Joan de les Abadesses que van recitar diverses poesis de Verdaguer. L'acte es va cloure amb la interpretació dels Segadors.

El Dia de la Memòria pretén tenir continuïtat els propers anys. Mantenint l'homenatge a tots els que han lluitat per la llengua i cultura catalanes, es vol dedicar cada vegada a un personatge diferent.



Els alumnes de Sant Joan es van afegir al Dia de la Memòria llegint poemes de Verdaguer. Foto: Marc Cargol

Dia de la Memòria a Vic. Foto: Adrià Costa

Galeries de fotos

Dia de la Memòria a Sant Joan de les Abadesses (Marc Cargol)

Dia de la Memòria a Vic (Adrià Costa)
 




Llistat de campanars de tot Catalunya adherits a l'homenatge