Brandaran campanes

Una desena de pobles del Ripollès s'afegeixen diumenge a l'homenatge campaner a Verdaguer

Redacció
08 de juny del 2012
Les campanes brandaran en honor a Verdaguer.
Les campanes brandaran en honor a Verdaguer. | Amics dels Campanars
Les campanes brandaran en honor a Verdaguer. Foto: Amics dels Campanars

Els campanars de tres catedrals i de més de 160 esglésies, monestirs i ajuntaments d'arreu del país brandaran simultàniament durant tres minuts aquest diumenge, als volts de les 7 de la tarda, per homenatjar mossèn Cinto Verdaguer amb motiu del 110è aniversari de la seva mort. En un acte promogut per per una comissió ciutadana formada per personalitats d'Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya, i amb el suport actiu d'Òmnium Cultural, l'homenatge conegut com a Dia de la Memòria té la intenció de consolidar-se com un homenatge anual a tots els defensors de la llengua catalana mitjançant un símbol tan genuí com són les campanes i els campanars.

Poc a poc, les esglésies del Ripollès s'han anat sumant a la iniciativa. Després de la primera adhesió de Sant Joan de les Abadesses (tant el Monestir com Sant Pol), els darrers dies se n'han confirmat d'una desena més. Es tracta del Monestir i l'església de Sant Pere de Ripoll; l'església de Santa Maria de Ribes de Freser; l'església parroquial de Sant Pau de Segúries; l'església de Sant Martí de Vilallonga de Ter; l'església de Santa Maria de Camprodon, l'església de Sant Esteve de Llanars, la de Santa Cecília de Molló i la de Sant Feliu de Rocabruna. En els casos de Ripoll, Sant Joan i Ribes, a banda de les campanes hi haurà una actuació d'una coral.

A Sant Joan, el primer municipi adherit de la comarca, a més de repicar les campanes, la Coral del Casal Jaume Nunó interpretarà el Cant de la Senyera a l'absis de l'església de Sant Pol, Després, serà el torn dels alumnes de l'Institut Escola Sant Joan de les Abadesses que recitaran diferents poesies de Verdaguer i per cloure l'acte s'interpretarà l'Himne Nacional de Catalunya. A Ripoll els actes es faran a l'entorn de l'olivera de la pau, a redòs de l'església de Sant Pere.

El dia escollit és el 10 de juny perquè precisament és quan s'escau el 110è aniversari de la mort Verdaguer. La intenció dels promotors és que, en els propers anys, la diada i els materials editats es dediquin a d'altres grans autors de la literatura catalana, mantenint, això sí, la data simbòlica del 10 de juny.

La intenció inicial dels promotors era circumscriure l’homenatge a les comarques d’Osona, el Ripollès i la Garrotxa, però la iniciativa ha captat l’interès d’esglésies, monestirs i campanars d’arreu del país, motiu pel qual l’homenatge acabarà tenint un veritable caire nacional. A banda de la resposta pràcticament unànime de tots els campanars de la Cerdanya, Osona i la Garrotxa, Dia de la Memòria també ha captat l’adhesió de multitud d’altres campanars d’allò més emblemàtics, com els de les catedrals de Tarragona (el Tarragonès), Vic (Osona) i Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat), els de Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà –ambdós a la Catalunya Nord i essencials en el cosmos verdaguerià–, el de la Seu de Manresa (el Bages), el de l’església de Santa Maria de Badalona (el Barcelonès), el del monestir de Sant Benet de Montserrat, el de l’església de Sant Serni, de Canillo (Andorra), el de la Prioral de Sant Pere de Reus (el Baix Camp), el del monestir de Santa Maria de Ripoll (el Ripollès), el del monestir de les Avellanes (la Noguera), el de Santa Maria de Cervera (la Segarra), el de Sant Andreu de la Fatarella (la Terra Alta) i el de l’Assumpció de Maria, de les Borges Blanques (les Garrigues), entre molts d’altres.

Veient la massiva resposta de campanars d'arreu del país, Dia de la Memòria i Òmnium Cultural exhorten el conjunt de la ciutadania a apropar-se diumenge al que tinguin més proper per escoltar-ne la repicada, l'actuació coral que hi pugui haver i que finalitzin l'acte entonant El cant de la Senyera .

Llista completa d'adhesions
 



Ver Dia de la Memòria en un mapa más grande