Les ovelles tornen al camí ramader del Lluçanès

Cinc-centes ovelles passaran per l'històric camí que uneix Alpens amb Toses. La iniciativa, que vol reivindicar aquest patrimoni i l'ofici, també pretén restaurar les barraques del pla d'Anyella

Arnau Urgell
07 de juny del 2012
Les ovelles tornaran a recórrer el camí ramader d'Alpens al pla d'Anyella.
Les ovelles tornaran a recórrer el camí ramader d'Alpens al pla d'Anyella. | Adrià Costa
 Les ovelles tornaran a recórrer el camí ramader d'Alpens al pla d'Anyella. Foto: Adrià Costa

Els camins ramaders han estat històricament una de les principals vies de comunicació entre les comarques de la plana i la muntanya. Tanmateix, el declivi del sector ramader –especialment el vinculat a la transhumància- i la construcció d'infraestructures de tot tipus els han anat condemnant a l'oblit.

D'aquesta situació no se n'escapa el camí del Lluçanès que uneix aquesta subcomarca amb les muntanyes del Ripollès després que progressivament es vagin unint els diversos traçats provinents del Vallès, el Garraf, l'Alt Camp i el Penedès. Al Ripollès, el camí comença a les Llosses, provinent d'Alpens, passa pel terme de Gombrèn i acaba al pla d'Anyella, al terme de Toses, després de carenar per la partió amb Castellar de n'Hug (el Berguedà). Fa més d'una dècada que un ramat no el recorre íntegrament i, fins i tot, se n'havien perdut trams importants.

En aquest context ja fa tres anys que un grup de persones encapçalats per l'Antoni Llagostera, president del Centre d'Estudis Comarcals, van començar a pensar com reivindicar-lo. En van resseguir tot el recorregut i en van recuperar aquelles parts que s'havien emboscat amb col·laboració de la Societat de Caçadors de les Llosses o l'ADF. Ara, es fa un pas més i s'organitza una caminada de tres dies amb ramats de cinc-centes ovelles.

Per fer-ho han comptat, evidentment, amb la col·laboració de dues famílies de ramaders. I és que els 37 quilòmetres que uneixen Alpens i el pla d'Anyella els faran amb dos ramats diferents. El primer, que passa l'hivern al Lluçanès, anirà des de l'inici de la ruta fins a les Viles Xiques, a Gombrèn, ja que estiueja a Montgrony. Abans però faran nit al Pujol de Llentes, una antiga casa de roturada –on dormien els pastors- al terme de les Llosses. En canvi, el darrer tram de la ruta –que es deixarà per Sant Joan- es farà amb el ramat de can Magnet de Campdevànol aprofitant que en Joan Picas és el majoral del pla d'Anyella. “És un trasllat que igualment farien en camió i, per tant, serveix per mostrar que el camí encara funciona” explica Antoni Llagostera.

De fet, la voluntat dels organitzadors és que l'esdeveniment servei anualment per “reafirmar l'existència dels camins ramaders”. En aquest sentit, el president del Centre d'Estudis Comarcals considera necessari que servirà tant perquè no es perdin com que se'n conegui la seva existència i, sobretot, “donar visibilitat a un sector que històricament havia tingut molta importància al Ripollès i que hores d'ara corre el risc d'extingir-se”.

Restaurar les cabanes del pla d'Anyella

L'activitat també tindrà una vessant acadèmica ja que esdevindrà un curs de la Universitat d'Estiu de Vic. A més, ha estat seleccionat com un dels dotze Campus de Cultura Popular de Catalunya. Però més enllà d'això destaca l'objectiu de recuperar un element patrimonial com són les cabanes de pastors del pla d'Anyella. En aquest sentit, explica Llagostera, que a tots els participants se'ls demanarà una contribució econòmica per col·laborar en una operació de micromecenatge per salvar aquests elements de mitjans del segle XIX –posats en valor pel Grup de Folkloristes de Ripoll- que amenacen ruïna.

Programa d'activitats

Dimecres 20 de juny
Presentació del projecte. Ajuntament de Ripoll (Matí).


Dijous 21 de juny
Tram d'Alpens al Pujol de Llentes
Inclou sopar pels assistents i una petita celebració oferta pel propietari de la casa.


Divendres 22 de juny
Tram del Pujol de Llentes als plans de la Pera


Diumenge 24 de juny (Sant Joan)
Tram dels plans de la Pera al pla d'Anyella per la carena (pels colls de la Bona, del Remoló i de les Fontetes de Castellar)

Tota la informació al bloc de l'esdeveniment