Un artesà de la fotografia

El fotògraf barceloní Salvador Alimbau lliura a l'Arxiu Comarcal el seu fons, un dels millors testimonis documentals del romànic del Ripollès

Arnau Urgell
06 de juny del 2012
Salvador Alimbau a l'ACRI
Salvador Alimbau a l'ACRI | ElRipollès.info
Salvador Alimbau ha cedit el seu fons a l'ACRI. Foto: ElRipollès.info

Cada dia no hi ha gestos de generositat com el que ha protagonitzat el fotògraf, publicista i dissenyador industrial, Salvador Alimbau i Marquès. Alimbau, nascut a Barcelona, va establir una intensa relació amb Ripoll gràcies a la seva vinculació professional amb Tallers Casals. Entre altres, les seves fotografies sobre el romànic de la comarca van il·lustrar els recordats calendaris de l'empresa.

Aquest dimarts va signar la cessió del seu fons fotogràfic relacionat amb el Ripollès. Des de quatre anys ençà l'Arxiu Comarcal ja treballava en la classificació i conservació d'un llegat de 18.123 fotografies (bona part en format electrònic però també 112 en paper i 1.829 en negatius i diapositives). “Ha estat un treball tècnic impressionant” va afirmar el fotògraf dirigint-se al director de l'arxiu, Joan Ferrer. Al seu torn, el responsable de l'equipament, va qualificar el treball d'Alimbau com a “artesania fotogràfica”.

Les imatges de Salvador Alimbau han servit per il·lustrar tres obres literàries magnes de la història de Ripoll: Les armes de foc de Ripoll (1974) d'Eudald Graells; El Monestir romànic de Santa Maria de Ripoll (1975) d'Eduard Junyent i Pantocràtor de Ripoll. Portada romànica del Monestir de Ripoll (2009) d'Antoni Llagostera. Precisament l'elaboració d'aquest llibre coordinat pel president del Centre d'Estudis del Ripollès –amb noves fotos d'Alimbau- va suposar que el fotògraf decidís entregar el seu fons a l'Arxiu Comarcal. “Signar el conveni de cessió suposa tancar el llibre” va explicar Llagostera. A més, ara es plantegen reeditar el llibre de les armes realitzat per l'històric director del Museu Etnogràfic.

L'objectiu és, poc a poc, donar a conèixer la magna obra d'Alimbau centrada en el romànic, especialment el Monestir de Ripoll, però també la indústria de les armes o la vida dels pastors. De fet, el mateix Arxiu Comarcal ja va organitzar –aprofitant part del primer material cedit- l'exposició Detalls de romànic: 40 anys d’una excursió pel romànic del Ripollès que va itinerar per Ripoll, Sant Joan i Vic, els anys 2009 i 2010. La mostra estava basada en deu imatges impreses a gran format realitzades en una excursió de Ripoll a Cuixà que el 1969 va fer en companyia de Joan Casals, propietari de Tallers Casals, el seu fill francesc, i Joan Cañameras.

Salvador Alimbau amb Joan Ferrer, Ramon Santanach, Antoni Llagostera i Miquel Rovira. Foto: ElRipollès.info

Joan Ferrer mostrant un dels llibres on va participar Salvador Alimbau. Foto: ElRipollès.info