La barrera del torrent de la Cabana divideix govern i oposició de Campdevànol

L'equip de govern considera imprescindible “filtrar el turisme” mentre el PSC reclama que els veïns del municipi “no paguin ni cinc” per accedir al paratge

Arnau Urgell
01 de juny del 2012
Torrent de la Cabana glaçat.
Torrent de la Cabana glaçat. | Pep Rossell
L'Ajuntament de Campdevànol vol frenar la massificació al torrent de la Cabana. Foto: Pep Rossell

El nou sistema de control estricte per accedir al torrent de la Cabana
ha esdevingut un nou element de confrontació entre l'equip de govern i l'oposició de Campdevànol. Mentre CiU considera imprescindible “agafar el toro per les banyes” i “filtrar el turisme que volem” amb la instal·lació de barreres automatitzades que regulin la circulació i l'aparcament a la zona, el PSC considera que els veïns del municipi “no han de pagar ni cinc” per gaudir d'aquests paratges.

Després de la prova pilot del 2011, aquest estiu els ajuntaments de Campdevànol, les Llosses i els propietaris de la zona han acordat regular la circulació amb una barrera automàtica així com concentrar l'aparcament a la font del Querol. El nou sistema suposarà que només els veïns de Campdevànol i les Llosses puguin accedir amb cotxe al camí d'Estiula –que permet arribar a les gorgues-. Ho faran amb una targeta que expediran els dos ajuntaments i que tindrà un cost de cinc euros (i quinze de fiança). La resta de visitants hauran de pagar deu euros diaris per deixar el cotxe a la font del Querol ja que s'eliminarà l'aparcament del torrent de la Cabana creat fa un parell d'anys.

“Hem d'aconseguir recuperar aquest paratge”

L'equip de govern considera que era “indispensable actuar”. En aquest sentit el regidor de Turisme, Gerard Soler, va assenyalar que calia assumir el peatge de pagar cinc euros “per aconseguir recuperar aquest paratge”. Va assenyalar que el torrent està sobreutilitzat tot l'any i en canvi només un 2% dels usuaris són del municipi. “Hem de filtrar el turisme que volem: ens cal gent que faci despesa al poble i no grups que vinguin a fer barbacoes amb menjar comprat a Barberà” va assenyalar. L'alcalde Joan Manso, per la seva banda, considera que les fotografies del darrer any –tant a l'estiu com a l'hivern- demostren que “calia agafar el toro per les banyes”.

El PSC, a l'oposició, ho veu molt diferent. El regidor Joan Rivera es va mostrar totalment en contra que “els veïns del municipi paguin ni cinc”. A més, va considerar desproporcionat el cost de 71.000 euros que suposarà la instal·lació de les barreres automatitzades i les mesures complementàries vinculades al pla de gestió d'aquests espais. “Si no funciona pot crear un forat econòmic” va afegir l'exalcaldessa Núria López que va qualificar la inversió de “desmesurada” tenint en compte la “incerta garantia d'èxit”. En aquest sentit l'alcalde va mostrar el convenciment que seria factible amortitzar la inversió. Per exemple, l'any passat es van recaptar 11.000 euros els divendres, dissabtes i diumenges d'estiu (només durant un mes i mig).

A banda de les noves taxes per aparcar, l'equip de govern de Campdevànol va tirar endavant un reglament de protecció del paratge –que també aprovarà l'Ajuntament de les Llosses- que unifica la normativa sectorial existent. Entre altres, prohibeix les activitats d'aventura organitzades per empreses, es manté la prohibició de l'acampada lliure mentre que el fet de llançar-se pels gorgs o caminar per sobre del gel queda sota l'estricte responsabilitat dels usuaris. De fet, l'estiu passat el consistori campdevanolenc va expressar la seva preocupació pel fet que diverses empreses oferissin paquets de barranquisme sense llicència. “Els diumenges de por i nervis que vaig passar l'any passat no els recomano a ningú” va afirmar Joan Manso que va recordar que es va produir un greu accident que va deixar una dona en cadira de rodes.