Regularan l'accés al torrent de la Cabana amb una barrera automàtica

Els veïns de Campdevànol i les Llosses podran accedir al camí d'Estiula amb una targeta. Els visitants només podran aparcar a la font del Querol pagant 10 euros

Arnau Urgell
31 de maig del 2012
Torrent de la Cabana
Torrent de la Cabana | Gerard Garcia
Només els veïns podran accedir amb cotxe al torrent de la Cabana Foto: Gerard Garcia

Després d'una primera prova pilot
, aquest estiu entrarà en vigor un sistema de control estricte de l'accés al torrent de la Cabana, un dels espais naturals amb major freqüentació a la comarca. Els ajuntaments de Campdevànol, les Llosses i els propietaris de la zona han acordat regular la circulació amb una barrera automàtica així com concentrar l'aparcament a la font del Querol.

El nou sistema suposarà que només els veïns de Campdevànol i les Llosses puguin accedir amb cotxe al camí d'Estiula –que permet arribar a les gorgues-. Ho faran amb una targeta que expediran els dos ajuntaments i que tindrà un cost de cinc euros (i quinze de fiança). La resta de visitants hauran de pagar deu euros diaris per deixar el cotxe a la font del Querol ja que s'eliminarà l'aparcament del torrent de la Cabana creat fa un parell d'anys.

“El gran objectiu és que la gent de Campdevànol recuperi aquest espai” explica l'alcalde Joan Manso. En aquest sentit considera que el torrent ha de ser un paratge vinculat al turisme senderista i de respecte al medi ambient mentre que aquells que vulguin fer costellades ja tenen l'àrea de la font del Querol. “Qui es vulgui banyar podrà arribar-hi a través del camí ral” assenyala. Sigui com sigui, l'estiu passat només el 2% dels vehicles que van aparcar als aparcaments eren de Campdevànol (es va arribar a comptabilitzar 700 persones en els dies de major afluència).

Els canvis en l'accés motoritzat també suposaran que els dos ajuntaments aprovin reglaments unificats que, entre altres, prohibeixen les activitats d'aventura organitzades per empreses. Es manté la prohibició de l'acampada lliure mentre que el fet de llançar-se pels gorgs o caminar per sobre del gel queda sota l'estricte responsabilitat dels usuaris. De fet, l'estiu passat el consistori campdevanolenc va expressar la seva preocupació pel fet que diverses empreses oferissin paquets de barranquisme sense llicència.

Nota de premsa de l'Ajuntament de Campdevànol