Ripoll reobre el meló del futur de la Devesa del Pla

El ple acorda demanar a Urbanisme modificar el PMU de l'antiga Preparación Textil. L'equip de govern es limita a explicar que la nova proposta es basa en la presentada a la campanya electoral

Arnau Urgell
30 de maig del 2012
Vista del projecte que CiU proposa per la Devesa del Pla.
Vista del projecte que CiU proposa per la Devesa del Pla. | CiU Ripoll
Vista del projecte que CiU va presentar per la Devesa del Pla a la campanya electoral. Foto: CiU Ripoll

Ripoll reobre el meló del futur de la Devesa del Pla. Una qüestió que va marcar urbanísticament tant les eleccions del 2007 com la primera part de la legislatura anterior. Després que en una consulta es rebutgés la proposta de construir-hi una àrea residencial estratègica (ARE), el desenvolupament d'aquest sector va quedar aparcat fins a la darrera campanya en la qual CiU va presentar una proposta per desencallar-ho augmentant la superfície d'activitats econòmiques per sobre de les residencials.

Ara, la mateixa propietat ha sol·licitat la possibilitat de canviar el planejament acordat amb l'Ajuntament el 2007. “Es va fer en un context econòmic totalment diferent” assenyala el regidor d'Urbanisme, Xavier Cima. Per iniciar el procés per modificar el canvi d'usos i les destinacions de sòl i sostre cal el vist-i-plau de la Comissió Territorial d'Urbanisme ja que el Pla de millora urbana (PMU) encara no ha complert els cinc anys preceptius.

Per aquest motiu, el ple de Ripoll va aprovar amb els vots favorables de CiU, el PSC i la PxC sol·licitar aquest tràmit. Més enllà d'aquí, és una incògnita quina proposta té la propietat per aquest sector situat entre la carretera de Barcelona i el riu Ter. De moment, l'equip de govern es manté molt hermètic i es limita a assenyalar que hi haurà menys usos residencials i més de comercials i activitats econòmiques. “Ens basarem amb la proposta que vam presentar a les eleccions” va admetre Xavier Cima després del ple. L'any passat va transcendir el possible interès de Mercadona per instal·lar-se en aquest espai.

De fet, que el desenvolupament del Pla fos la “proposta estrella” dels nacionalistes a la campanya de l'any passat esdevé, segons el regidor nacionalista, un aval per l'equip de govern. I és que ERC va sol·licitar participar a la definició del futur d'aquesta àrea així com posar-ne el resultat a la consulta com va succeir amb l'ARE. Els republicans, que van votar en contra del tràmit com a “toc d'alerta”, van exigir que els principals deures de la propietat recollits al conveni es mantinguin. “Ens fa una mica de por” va afirmar Teresa Jordà que, en canvi, va admetre la necessitat de replantejar l'ordenació. Enric Pérez, per la seva banda, va coincidir en la necessitat de participar en la definició dels criteris de desenvolupament del sector.

Un procés complicat

El juny de 2005 tancava la Preparación Textil, deixant sense feina més de 140 treballadors. Dos anys després, i en ple tràmit per tirar endavant el nou Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM), es va aprovar amb la propietat un conveni per construir 420 habitatges. El Govern, en plena febre del totxo, va proposar que fos una àrea residencial estratègica (ARE) amb 498 pisos dels quals més de la meitat serien de protecció oficial. Els dubtes sobre el projecte van desembocar en una consulta popular que es va celebrar el gener de 2009 amb un 71% de vots reclamant-ne la retirada i una participació per sobre del 10%.

A la passada campanya electoral Jordi Munell va afirmar que assumia el “repte” de desencallar-ne el desenvolupament en un termini de 4-8 anys. Aleshores, va explicar que l'espai havia d'acollir un espai firal permanent per celebrar-hi tant les fires com altres actes que necessitin ser coberts sobretot si la meteorologia és adversa. A més, apostaven per dedicar una de les naus existents per activitats econòmiques de petit format que no requereixin sortir del nucli urbà així com espais per a emprenedors. També es proposava la construcció d'un nou vial de circumvalació.