En «Messi de les vaques»

Josep Maria Vergés, del Mas la Roca de Sant Joan, repeteix com a guanyador de la Vaca d'Or

per Dani Vilaseca/Joan Garcia/Arnau Urgell, 30 de maig de 2012 a les 16:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Josep Maria Vergés, del Mas la Roca de Sant Joan, repeteix com a guanyador de la Vaca d'Or. Foto: Adrià Costa

El ramader santjoaní Josep Maria Vergés, del Mas la Roca, ha aconseguit per segon any consecutiu el guardó de la Vaca d'Or en la modalitat de morfologia. El premi, lliurat aquest dimecres a Vic, l'atorga la Federació Frisona de Catalunya (FEFRIC) reconeix l’explotació amb la puntuació morfològica mitjana més alta.


Concretament quantifica 16 caràcters descriptius primaris agrupats en estructura i capacitat (25%), estructura lletera (15%), braguer (40%) i potes i peus (20%). Vergés explica, en una entrevista al Tampoc caldria de La Veu, que premien “les vaques maques, les que tenen més tipus i estan més ben proporcionades”. Enguany la puntuació del Mas La Roca encara ha estat superior a la de l’any passat. De les vint-i-quatre vaques que muny actualment, disset han rebut 85 punts, una en té 86, quatre en tenen 87, tres vaques arriben als 88, i dues tenen una puntuació de 90. Són unes dades excepcionals perquè hi ha poques granges a Catalunya amb vaques de 90 punts i a l'explotació santjoanina n'hi ha dues. A més, explica, espera que les de 88 hi arribin l’any vinent.

Aquests resultats tant extraordinaris han dut que se l'anomeni “el Messi de les vaques”. Si l'astre argentí ha aconseguit tres Pilotes d'Or consecutives, el ramader santjoaní el segueix amb dues Vaques d'Or. Josep Maria Vergés valora la satisfacció personal de marcar-se un objectiu i assolir-lo per sobre del reconeixement obtingut, a més, reconeix l'orgull de poder-se dedicar encara a aquest ofici tot i que ja té 70 anys. En aquest sentit explica que aquest èxit no és fruit d’un dia sinó d’una feina a llarg termini que ha aconseguit a base d’escollir el millor semen de toro per inseminar les vaques i millorar-ne les característiques. De fet, Vergés manté actualitzat un tanc amb dosis d’esperma amb els millors sementals del món. 

Participació