1 de 10

El Dia de la Memòria s'escampa al Ripollès

Nou esglésies se sumen a la iniciativa de repicar les campanes en honor a Verdaguer

per Redacció, 30 de maig de 2012 a les 09:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les campanes de Sant Pere també s'afegiran al Dia de la Memòria. Foto: Arnau Urgell

El diumenge 10 de juny, a les 7 de la tarda, els campanars de dues catedrals i de més d'un centenar d'esglésies, de monestirs i d'ajuntaments d’arreu del país brandaran simultàniament durant cinc minuts per homenatjar mossèn Cinto Verdaguer amb motiu del 110è aniversari de la seva mort. La iniciativa Dia de la Memòria –promoguda per una comissió ciutadana formada per personalitats d’Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya, i amb el suport d’Òmnium Cultural-Osona– té la intenció de consolidar-se com un homenatge anual a tots els defensors de la llengua catalana mitjançant un símbol tan genuí com són les campanes i els campanars.

Poc a poc, les esglésies del Ripollès s'han anat sumant a la iniciativa. Després de la primera adhesió de Sant Joan de les Abadesses, els darrers dies se n'han confirmat vuit més. Es tracta del Monestir i l'església de Sant Pere de Ripoll; l'església de Santa Maria de Ribes de Freser; l'església parroquial de Sant Pau de Segúries; l'església de Sant Martí de Vilallonga de Ter; l'església de Santa Maria de Camprodon, la de Santa Cecília de Molló i la de Sant Feliu de Rocabruna. En els casos de Ripoll, Sant Joan i Ribes, a banda de les campanes hi haurà una actuació d'una coral.


El dia escollit és el 10 de juny perquè precisament és quan s'escau el 110è aniversari de la mort del conegut com a "poeta nacional de Catalunya", Jacint Verdaguer. La intenció dels promotors és que, en els propers anys, la diada i els materials editats es dediquin a d'altres grans autors de la literatura catalana, mantenint, això sí, la data simbòlica del 10 de juny.

La intenció inicial dels promotors era circumscriure l’homenatge a les comarques d’Osona, el Ripollès i la Garrotxa, però la iniciativa ha captat l’interès d’esglésies, monestirs i campanars d’arreu del país, motiu pel qual l’homenatge acabarà tenint un caire nacional. Entre els més emblemàtics que s’han sumat al projecte, s’hi compten els campanars de les catedrals de Vic (Osona) i Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat), els de Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà –ambdós a la Catalunya Nord i essencials en el cosmos verdaguerià–, el de l’església de Sant Serni, de Canillo (Andorra), el de l’Ajuntament de Vic (Osona), el mateix monestir de Santa Maria de Ripoll, el de Santa Maria de Cervera (la Segarra) i el de l’Assumpció de Maria, de les Borges Blanques (les Garrigues).
 

  Llista completa d'adhesions al Dia de la Memòria  

Participació