Joan Carles I de Borbó ja no és benvingut a Ripoll

Els cinc regidors d'ERC i tres de CiU voten a favor de declarar el rei espanyol “persona non grata” mentre que la resta d'edils de CiU, el PSC i la PxC s'abstenen

Arnau Urgell
29 de maig del 2012
El rei espanyol ja no serà ben rebut a l'Ajuntament de Ripoll.
El rei espanyol ja no serà ben rebut a l'Ajuntament de Ripoll. | Arnau Urgell
El rei espanyol ja no serà ben rebut a l'Ajuntament de Ripoll. Foto: Arnau Urgell

El rei espanyol, Joan Carles I, així com la resta de la família Borbó faran bé de no acostar-se a Ripoll. No és que en tinguin la costum –la darrera visita, de l'actual hereu Felip de Borbó, va ser a mitjans dels 70- però des d'aquest dimarts estan considerats personae non gratae . Ho ha acordat el ple de Ripoll amb els vots favorables dels cinc regidors d'ERC –que havien presentat la moció- i tres de CiU. La resta –sis de CiU, dos del PSC i un de la PxC- han optat per l'abstenció.

D'aquesta manera, Ripoll ha esdevingut el segon municipi que posa creu i ratlla als Borbons. El primer va ser Berga el passat 3 de maig. Aleshores, una moció de la CUP va tirar endavant gràcies a les abstencions de CiU i el PSC –només l'únic regidor del PP s'hi va oposar-. A la capital del Ripollès l'abstenció dels nacionalistes ja hagués estat suficient però finalment tres dels seus regidors –Xavier Cima, Josep Maria Creixans i Marc Grifell- s'han sumat a la proposta dels republicans.

Teresa Jordà ha defensat que “sobren els motius” per declarar el rei espanyol com a persona non grata . En aquest sentit ha recordat que ocupa el càrrec per desig del dictador Francisco Franco i que és descendent de Felip V, “responsable de la pèrdua de les llibertats nacionals que encara a hores d’ara els Països Catalans no han recuperat”. “No és lògic que existeixi la monarquia que és un sistema feudal” ha afegit. Finalment, ha fet referència als darrers escàndols entre els quals destaquen la imputació d'Iñaki Urdangarín i la cacera d'elefants a Botswana.

La proposta no ha despertat gens d'entusiasme a les files del PSC. Enric Pérez, malgrat que afirmar que per ell declararia la república demà mateix, ha considerat que era un “debat que es podien estalviar” i que no pertocava discutir-lo al ple de Ripoll. De fet, ha llençat una dura interpel·lació a Jordà preguntant-li si aquesta qüestió no tocaria dur-lo al Congrés espanyol, on és diputada. A més, ha assenyalat que si es feia una llista de personae non gratae no acabarien “començant per en Millet”. Finalment, el regidor de la PxC, Xavier Fernández, ha considerat “que no és el lloc ni el moment” per discutir aquesta qüestió. Això sí, ha aclarit que “anar a caçar elefants no és cap delicte”.

Moció per declarar Joan Carles I persona non grata (pdf)