Cultura popular i homenatge nacional a Xirinacs per iniciar el Correllengua

La comarca acull aquest dissabte l'inici nacional del principal acte de defensa del català amb actes que es repartiran entre Ripoll i el pla de can Pegot

Arnau Urgell
29 de juny del 2012
Homenatge a Xirinacs.
Homenatge a Xirinacs. | Arnau Urgell
El pla de can Pegot es tornarà a omplir per homenatjar Xirinacs. Foto: Arnau Urgell

El proper 11 d'agost farà cinc anys que es va trobar mort l'exsenador i lluitador independentista Lluís Maria Xirinacs al pla de can Pegot, al terme d'Ogassa. Per aquest motiu, com va avançar aquest diari, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL) ha decidit dedicar el Correllengua d'enguany a Xirinacs. Amb aquests dos elements s'ha decidit que Ripoll esdevingui aquest dissabte 30 de juny el punt d'inici d'un acte que durà la flama de la reivindicació de la llengua arreu dels Països Catalans.

La Fundació Randa, que manté viva la figura de Xirinacs, va proposar dedicar-li el Correllengua 2012. La Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL) va assumir la proposta i, conjuntament amb els organitzadors de l'esdeveniment a la vila, han decidit que Ripoll n'assumeixi l'acte d'inici. “La intenció és aplegar molta més gent i fer actes més especials que habitualment” explica Miquel Casas, del comitè local que organiza l'esdeveniment. A més, es vol implicar la resta de municipis que els darrers anys també l'han acollit.

Els actes es repartiran entre dos escenaris: Ripoll i el pla de can Pegot. I els dos elements principals seran un homenatge a Xirinacs i una mostra de cultura popular. De fet, a la vila destaquen activitats com una cercavila amb grallers d'arreu de la comarca i diables i una actuació de l'Esbart Eudald Coma i els Randellaires. Per altra banda, destaca la intervenció de l'escriptora Isabel Clara Simó. A Ripoll també hi haurà actes relacionats amb Xirinacs com una exposició i un espectacle poètic. Els actes, que atrauran gent d'arreu del país, acabaran amb la Festa de l'Estudiant per l'Escola en Català a la sala Eudald Graells. Organitzat per la Comi aplegarà en horari infantil No em fotis i DJ Cito (a les 10, a partir de 12 anys) i Stamps i DJ Paranoyd (a la 1, a partir de 16 anys).

Programa complet d'actes

Dissabte 30 de juny

Arribada a Ripoll d’autocars procedents de Barcelona (09:45)
Visita guiada al Monestir de Santa Maria i al Museu Etnogràfic de Ripoll (10:00)

Anada al Pla de Can Pegot (Ogassa) (12:00)
Ofrena floral al monòlit dedicat a Lluís M. Xirinacs, lectura i encesa de la flama del Correllengua. Pla de Can Pegot (12:45)
A continuació, actuació dels grallers d'Ogassa.
Tornada a Ripoll (13:15)

Dinar popular de carmanyola al Passeig Mestre Guich (14:15)
Visita al Parc Temàtic dels Pirineus (15:30)

Cercavila pel centre històric de Ripoll presidits per la flama del Correllengua. Hi participen els Diables, els Gegants i els Grallers de Ripoll, i també els Grallers d’Ogassa, de Campdevànol i de Ribes. Sortida de la plaça de l’Ajuntament (17:00)
Confecció d’un mural infantil i d’un trencaclosques dels Països Catalans i exposició sobre Xirinacs. Plaça de la Lira (18:00)
Benvinguda de la Comissió organitzadora del Correllengua de Ripoll i salutació de l'alcalde (18:15)
Actuació de l'Esbart Dansaire Eudald Coma, de Ribes de Freser, i mostra de música tradicional amb els Randellaires (18:20)
Berenar popular de coca amb xocolata (18:45)
Lectura del Manifest del Correllengua elaborat per Màrius Serra (19:00)
Parlament de l'escriptora Isabel Clara-Simó, glossant el Correllengua i la  figura de Lluís Maria Xirinacs (19:10)
Actuació poètica i musical de Jaume Calatayud i Vicente Monera sobre Lluís M. Xirinacs (19:30)
Comiat de l'acte, cant del Segadors i aixecament de globus (20:30)

Festa de l'Estudiant per l'Escola en Català. No em fotis i DJ Cito. Sala Eudald Graells (22:00)
A continuació, concert Stamps i DJ Paranoyd


Galeries de fotos

Correllengua 2011 a Ripoll (Xevi Mas)

Correllengua 2010 a Ripoll

Correllengua 2009 a Ripoll

Correllengua 2008 a Campdevànol i Sant Joan