ERC vol que Ripoll declari el rei espanyol «persona non grata»

Els republicans volen emular Berga, el primer en fer-ho

Redacció
24 de maig del 2012
Debat monàrquic a la vista. ERC ha presentat una moció per declarar el rei Joan Carles I de Borbó, i a les resta de família reial espanyola, personae non gratae a la vila de Ripoll. Un text que es debatrà en el ple de dimarts i que té un resultat incert.

Si tira endavant, Ripoll esdevindrà el segon municipi que posa creu i ratlla als Borbons. El primer va ser Berga el passat 3 de maig. Aleshores, una moció de la CUP va tirar endavant gràcies a les abstencions de CiU i el PSC –només l'únic regidor del PP s'hi va oposar. En canvi, a Vilafranca del Penedès –on la CUP també va presentar la mateixa proposta- CiU, PSC i PP van impedir que aconseguís tirar endavant. A la capital del Ripollès, per la seva banda, l'abstenció de CiU ja seria suficient perquè s'aprovés.

En el text els republicans recorden que Joan Carles de Borbó no ostenta el títol de rei com a conseqüència d'un procés democràtic sinó “per l'herència dictada pel seu antecessor Francisco Franco” a més d'entroncar directament amb Felip V, “responsable de la pèrdua de les llibertats nacionals que encara a hores d’ara els Països Catalans no han recuperat”. La moció també recorda que no ha “rescabalat els greuges i crims comesos per la dictadura feixista del seu mentor” i les simpaties que ha mostrat pel cop d'estat de 1981 en la qual “no es pot descartar la seva implicació directa”. Finalment, assenyala com a motius per declarar-lo persona non grata el fet que el seu comportament personal s'ha vist marcat per “tota mena d'escàndols i delictes” que van culminar amb l'afer de Botswana.

La proposta, segons els republicans, entronca amb la que va suposar el novembre de 2006 retirar la Medalla d'Or de la vila al dictador Francisco Franco. Una decisió, que es va prendre per unanimitat, i que va revertir un reconeixement pres l'any 1970. De fet, la moció també apunta genèricament que es retirin aquest tipus d'honors arreu tant per Franco com per l'actual monarca.

Moció per declarar Joan Carles I persona non grata (pdf)