Ripoll reivindica el temple modernista de Sant Miquel de la Roqueta en el seu centenari

Aprofita el Dia dels Museus per “redescobrir” una reproducció de l'oratori realitzada el 1961. A més, es treballa per restaurar-la aquest mateix any

Arnau Urgell
22 de maig del 2012
Jordi Munell i Eduard Reixac amb la reproducció de Sant Miquel de la Roqueta.
Jordi Munell i Eduard Reixac amb la reproducció de Sant Miquel de la Roqueta. | ElRipollès.info
Jordi Munell i Eduard Reixac amb la reproducció de Sant Miquel de la Roqueta. Foto: ElRipollès.info

Sant Miquel de la Roqueta és un dels elements patrimonials més singulars de Ripoll però potser, al mateix temps, un dels més desconeguts. Enguany toca reivindicar-lo coincidint amb el centenari de la seva construcció que, de fet, ha motivat celebrar els 100 anys de modernisme a la vila. Aquest cap de setmana, es van organitzar els primers actes amb una conferència de l'historiador Agustí Dalmau –autor del llibre El Patrimoni d'artistes modernistes a Ripoll-; el “redescobriment” d'una reproducció en miniatura de la capella coincidint amb el Dia Internacional dels Museus i la presentació d'un segell de l'oratori en el marc de XLI Exposició Filatèlica i Numismàtica.

El vestíbul del Museu Etnogràfic de Ripoll acull des de divendres una maqueta de Sant Miquel de la Roqueta. L'havia construït l'any 1961 el ripollès Eduard Reixac, paleta de professió, mentre que el forjat de la reixa de l'entrada –l'original es va fer a Can Casals- va anar a càrrec d'en Tomàs Anfruns. Després d'estar en un lloc poc destacat a l'antic museu ara s'ha aprofitat el centenari per situar-lo en un espai de privilegi.

Tanmateix, una de les principals notícies del cap de setmana la va avançar l'alcalde Jordi Munell. Conjuntament amb el propietari de l'església, el baró de Vilagaià, s'està tramitant la possibilitat que la Diputació de Girona en financi la restauració. De fet, des que va deixar de tenir culte, l'any 1936, la capella ha tingut usos tant diferents com habitatge per una guarnició militar, espai de joc per a la mainada del barri, habitatge per tres famílies d'immigrants –hi van arribar a néixer dos nens- i, a partir de 1947, seu d'un dels passos de Setmana Santa.

Alguns d'aquest usos –especialment els que van suposar fer foc a l'interior- van suposar una degradació important, segons explica Agustí Dalmau. A més, l'historiador i veí del barri del Ninot –on hi ha el petit temple- assenyala que malgrat que l'arquitecte Joan Rubió (deixeble de Gaudí) va fer-ne un disseny molt “sòlid i sobri” no va tenir en compte les dures condicions climàtiques de la vila, fet que n'ha augrejat el deteriorament.

L'oratori de Sant Miquel de la Roqueta es va començar a construir a inicis de 1912 aprofitant la urbanització d'una finca propietat de Marià de Delàs, baró de Vilagaià. Es va fer a l'espai que havia ocupat una antiga capella dedicada a Sant Miquel. El petit temple modernista es va inaugurar el 20 d'octubre però les celebracions van ser “austeres”, segons explica Dalmau, ja que tres mesos abans el seu propietari i impulsor va morir.