Ripoll vol que el Casament a Pagès sigui Festa Tradicional d'Interès Nacional

Un "miracle meteorològic" salva una Festa de la Llana que es vol que sigui reconeguda coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana del 2013

Redacció
21 de maig del 2012
Ripoll vol que es reconegui la Festa de la Llana i el Casament a Pagès.
Ripoll vol que es reconegui la Festa de la Llana i el Casament a Pagès. | Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)
Ripoll vol que es reconegui la Festa de la Llana i el Casament a Pagès. Foto: Rastres (G. Garcia i Raül Duque)

Nou repte per Ripoll 2013. L'Ajuntament de Ripoll vol aconseguir que el Govern reconegui el Casament a Pagès i la Festa Nacional de la Llana com a Festa Tradicional d'Interès Nacional. Fa un parell de mesos que es va iniciar la recollida de la documentació amb l'objectiu que l'expedient pugui desembocar amb la declaració coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana.

L'alcalde Jordi Munell assenyala la "paradoxa" que suposa que una de les festes més genuïnes de Ripoll tingui un reconeixement espanyol des de les darreries del franquisme i en canvi no formi part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Concretament, una festa que ja està a punt de complir les cinquanta edicions, va rebre l'any 1971 el reconeixement de Festa d'Interès Turístic Nacional per part del Ministeri espanyol de Turisme que aleshores comandava Manuel Fraga. Munell ha explicat que es va aprofitar la presència de la "padrina" Carme Rubió, subdirectora general de Programació Turística, per demanar la implicació en el que ha qualificat de "repte".

Precisament aquest diumenge la comtal vila va viure una nova edició d'una festa que va gaudir d'un autèntic "miracle meteorològic". La pluja ja havia afectat la comarca al llarg de la matinada però mentre va durar el Casament a Pagès el cel va aguantar -tot i els ruixats en comarques veïnes- fins que a les dues va començar a descarregar quan ja havia acabat

En aquest ocasió no hi va haver boda i els “nuvis” van ser l'olotí Carles Solé Quilès –sastre de la festa des de fa quinze anys- que celebrarà aquesta efemèride amb la seva parella, la Gemma Estragués Teixidor. El ritual -amb la comitiva del nuvi recorrent el centre de la vila- es va mantenir però a l'interior del Monestir se substituirà el sagrament del casament per un concert d'Eva Curto al violoncel i Jordi Tarrús a la flauta travessera. Una de les novetats d'enguany va ser l'espectacular actuació dels Falcons de Vilafranca.

La núvia sortint de casa abans d'anar cap al Monestir. Foto: Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)

Galeries de fotos

Galeria de fotos Casament a Pagès 2012(Joan Parera)

Galeria de fotos Casament a Pagès 2012 (Rastres: Raül Duque i Gerard Garcia)



Casament a Pagès i Festa de la Llana 2011 (Arnau Urgell)

Casament a Pagès i Festa de la Llana 2010 (Arnau Urgell)

Casament a Pagès i Festa de la Llana 2009 (Xevi Mas, Lurdes López i Arnau Urgell)

Casament a Pagès i Festa de la Llana 2008 (Arnau Urgell)