Gran expectació en l'estrena del documental d'Albert Bosch

L'aventurer santjoaní reuneix unes 200 persones en un acte on retorna la bandera noruega que va hissar al pol sud en homenatge a Roald Amundsen

Redacció
17 de maig del 2012
Albert Bosch amb la cònsol de Noruega.
Albert Bosch amb la cònsol de Noruega. | Pol Sud 1911-2011
Albert Bosch amb la cònsol de Noruega. Foto: Pol Sud 1911-2011

Molta expectació per ser els primers en veure el documental 2.304.400 passes que relata l'èpica expedició del santjoaní Albert Bosch a l'Antàrtida. L'antiga fàbrica Estrella Damm va reunir unes 200 persones en una preestrena que va servir d'homenatge a Roald Amundsen i d'agraïment als patrocinadors i col·laboradors del projecte Pol Sud 1911-2011.

L'acte va comptar amb la presència la cònsol general de Noruega a Barcelona, Karin Möllo-Christensen. Bosch li va retornar la bandera d'aquest país escandinau que la cònsol li va lliurar perquè la hissés en arribar al Pol Sud. Per la seva banda, Karin Möllo-Christensen, va agrair l’homenatge als expedicionaris del seu país i va assegurar que representa un orgull per a ella i per als seus compatriotes.

La pel·lícula-documental 2.304.400 passes i té una duració de 59 minuts. L'estrena oficial es farà aquest divendres 18 de maig a les vuit del vespre a Vic, en un acte obert a tothom, a l’auditori Maria Vila d’Abadal de l’edifici del Sucre, un esdeveniment organitzat per la Unió Excursionista de Vic.

El documental destaca la versió més humana i intimista d'aquesta aventura. Hi ha una “mínima intervenció” per part del director, joan Riedweg, que volia captar els sentiments i les emocions de l'expedició,  amb “el màxim de naturalitat i de veritat”. És en aquest sentit que Riedweg va optar per encomanar-se a les imatges que enregistrés Albert Bosch, que no té formació audiovisual, al llarg de la travessa. “No és una pel·lícula massa centrada en la part esportiva, a causa de les evidents limitacions per gravar en aquelles condicions tant extremes i anant sol durant la majoria del trajecte”, explica el mateix Bosch en el seu bloc.

El resultat és un documental pròxim al cinéma vérité, on la càmera es converteix en la companya de viatge d’Albert Bosch, que rebia instruccions del director, de nit, per correu electrònic o telèfon via satèl·lit, protegit de temperatures de fins a -45ºC dins la tenda de campanya. Uns vídeos inèdits que recullen els moments més dramàtics de l’expedició, com l’evacuació de Carles Gel i la decisió d’Albert Bosch de continuar en solitari. És llavors quan la càmera es converteix en testimoni d’una “aventura extrema on el risc creix exponencialment i no hi ha lloc per a la ficció”, diu Riedweg.

La vocació del documental és “traspassar les emocions del protagonista als espectadors i mostrar com es viu l’aventura des del lloc més inhòspit de la Terra”. Està previst que ben aviat es passi comercialment als cinemes Girona de Barcelona, en una data encara per determinar. També participarà en alguns festivals de cinema de muntanya (Seu d'Urgel, Figueres...) i es podrà veure per la televisió, de moment, a TV3 i TVE.

Cartell del film