Els trabucaires de Ripoll debutaran el 2013 en una trobada nacional a la vila

Uns 400 trabucaires “batejaran” el nou grup de cultura popular coincidint amb Ripoll 2013

Arnau Urgell
15 de maig del 2012
Els Trabucaires de Ripoll organitzaran la trobada del 2013.
Els Trabucaires de Ripoll organitzaran la trobada del 2013. | Facebook
Els Trabucaires de Ripoll organitzaran la trobada del 2013. Foto: Facebook

Ripoll és una vila coneguda –entre moltes altres coses- per la seva tradició en la producció d'armes de foc. Tanmateix, entre les diverses manifestacions de cultura popular no n'hi havia cap que hi entronqués com són els trabucaires. Per això, un grup de persones de Ripoll “amants de les armes, la tradició i la cultura” van decidir apostar-hi amb la voluntat de debutar coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana.

Qualsevol grup de trabucaires necessita un “bateig” per part d'una altra colla. En parlar-ne amb la Coordinadora de Trabucaires es va plantejar fer-ho en el marc d'una trobada nacional. “Serà un bateig ben gros” explica Jordi Cima, un dels impulsors dels trabucaires ripollesos.

De fet, aquest cap de setmana van ser a Berga, acompanyats de l'alcalde Jordi Munell, a la trobada nacional d'enguany. Hi van anar amb una indumentària prestada per l'ocasió per part del Centre d'Iniciatives Turístiques provinent del Casament a Pagès. Allà van recollir el testimoni –en forma de bandera- per una trobada que es farà a la primavera de 2013 coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana. “Vindran més de 50 colles i uns 400 trabucaires” assenyala Cima.

Ara comença un compte enrere per tal de tenir-ho tot a punt. De moment, la desena de trabucaires ripollesos encara no tenen ni armes ni vestits. Les armes les hauran de comprar a empreses especialitzades del País Basc i voldrien que fossin reproduccions de les produïdes a Ripoll. En tot cas, no es tractarà de l'única reivindicació d'aquest llegat ja que durant la Capitalitat Cultural el Museu Etnogràfic exhibirà una quarantena de peces provinents de l'antic Museu Militar del castell de Montjuïc de Barcelona.

Els Trabucaires de Ripoll van ser a la trobada nacional de Berga. Foto: Facebook