Del bosc a la plaça

Matamala s'aplega a l'entorn del pi per celebrar la festa més forestal de la comarca

Redacció
07 de maig del 2012
Festa del Pi de Matamala.
Festa del Pi de Matamala. | Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)
A primera hora es va al bosc a buscar el pi. Foto: Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)

Del bosc a la plaça. Matamala es va aplegar aquest diumenge a l'entorn del pi per celebrar la festa més forestal de la comarca. Una celebració, la Festa del Pi, que es va recuperar el 2009 i que cada any reuneix més gent en aquest nucli de les Llosses.

A primera hora una representació del poble se'n va anar a bosc amb dos bous per escollir un pi alt i ferm. Després, el van arrossegar fins a la plaça de Matamala on es va plantar. Més tard, i després de la preceptiva missa, els més valents van pujar fins a la copa. Paral·lelament es va celebrar un concurs de xerrac amb dues modalitats: habilitat i escultura.

La Festa del Pi és d'origen pagà i celebra l'inici de la primavera. A primera hora del matí els vilatans es desplacen al bosc on tallen un pi i l'arrosseguen fins a la plaça amb un animal de ròsseg. Allà es pela i desbranca deixant només la capçada on s'hi pengen taronges i rosques de pa. A continuació, es planta al mig de la plaça i es repta als més atrevits a pujar-hi per abastar els “premis”. Arreu del país també són molt conegudes festes similars com les de Matadepera (el Vallès Occidental), Sant Llorenç Savall (el Vallès Oriental) i Mallorca.

Festa del Pi de Matamala. Foto: Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)

La festa més forestal del Ripollès. Foto: Rastres (Gerard Garcia i Raül Duque)

Galeries de fotos

Festa del Pi 2012 (Rastres: Gerard Garcia i Raül Duque)

Festa del Pi 2011 (Arnau Urgell)

Festa del Pi 2010 (Arnau Urgell)

Festa del Pi 2009 (Arnau Urgell)