Els primers insubmisos fiscals

Nació Digital
13 d'abril del 2012
Vuit persones, entre empresaris i autònoms catalans i fins i tot una jubilada, aixoplugats per la plataforma Diem prou!, s'han declarat en insubmissió fiscal i han pagat l'IVA corresponent al primer trimestre del 2012 a l'Agència Tributària catalana en comptes de l'agència espanyola perquè el seu tribut "es quedi a Catalunya". Entre els primers insubmisos, hi ha la ribetana Marta Giralt, que és autònoma i centra la seva activitat en el camp de la traducció.

El gest el van escenificar  aquest dijous registrant els seus pagaments a les oficines d'aquesta administració fiscal a Barcelona, davant una gran expectació mediàtica. Asseguren que aquest mateix gest de "dignitat democràtica" el voldrien seguir molts més empresaris i reclamen al Govern de la Generalitat que, ara, "faci el que toca" i no permeti que els seus diners marxin a Madrid.

Els insubmissos no consideren que facin res il·legal o al·legal, sinó tot el contrari. "Ho fem obeint la llei que va aprovar el Parlament i que va recolzar el poble de Catalunya", que va referendar l'Estatut d'Autonomia l'any 2006, explica l'empresari de Siurana (Priorat), Andreu Bartolomé, el primer impulsor de la iniciativa.

Els adherits a la iniciativa asseguren que "no tenen por" de rebre una possible sanció per part de l'Agència Tributària espanyola perquè "els impostos els hem pagat i tenim el certificat que ho acredita". I confien que els seus diners no acabin anant a Madrid i que es retinguin a Catalunya, "almenys fins que l'Estat pagui el que deu".

Marta Giralt va assenyalar que "està tipa de pagar els impostos i que no repercuteixin en les infraestructures que necessitem”. “És el moment de dir prou i pagar els impostos al nostre país” va sentenciar.

La normativa actual obliga ara a l'Agència Tributària catalana a traslladar el registre d'aquests pagaments a l'administració espanyola qui és l'encarregada, si ho considera, d'obrir un procés sancionador.

Cal recordar que els ajuntaments de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Vallfogona de Ripollès han donat suport a la campanya d'insubmissió fiscal.

Els empresaris a la seu de l'Agència Tributària Catalana. La tercera, començant per l'esquerra, és Marta Giralt. Foto: Ester Romagosa