«La biomassa pot suposar un fort impuls per sortir de la crisi»

Entrevista a Esteve Pous, gerent del Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR)

Dani Vilaseca i Joan Garcia/La Veu
12 d'abril del 2012
Dani Vilaseca entrevista Esteve Pous al Tampoc caldria.
Dani Vilaseca entrevista Esteve Pous al Tampoc caldria. | La Veu de Sant Joan
Dani Vilaseca entrevista Esteve Pous al Tampoc caldria. Foto: La Veu de Sant Joan

El Tampoc caldria de La Veu de Sant Joan va entrevistar abans de Setmana Santa Esteve Pous, enginyer forestal i gerent del Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR). L'entrevista  va tenir la biomassa com a protagonista, en una aposta de comarca per aquesta energia.

El CEINR va començar a treballar en la biomassa cinc anys ençà. En fa tres es va instal·lar la primera caldera a Planoles i ara ja són set. A més, s'han començat les obres de la xarxa de calor de Ribes de Freser, una actuació que suposarà duplicar la demanda d'estella actual. Esteve Pous admet que ara s'està vivint un cert “boom” ja els ajuntaments s'interessen per tirar endavant projectes, els  els mitjans en parlen i, a més, es pot començar a veure l'estalvi que suposen les primeres calderes. Això sí, recorda que “no inventen res sinó que s'ha millorat el procés” ja que l'estella –que permet una autonomia de dos mesos- suposa simplificar el funcionament de les antigues calderes de fusta o les llars de foc.

La biomassa forestal suposa, segons el gerent del CEINR, donar valor a un producte que no en tenia, la fusta de baixa qualitat dels boscos. A més, permet reduir el risc d'incendis –Pous adverteix que s'ha d'estar molt alerta per evitar focs com els de l'Alt Pirineu- a banda que permetria generar llocs de treball. “Estic convençut que pot suposar un impuls molt fort per sortir de la crisi” afirma tot afegint que, per altra banda, pot ajudar a ser més competitiu diversos negocis de la comarca com per exemple el sector turístic.

Per altra banda, Esteve Pous assenyala les incerteses de la producció elèctrica a partir de biomassa a causa de la retirada de les primes així com la possibilitat de tirar endavant nous processos més eficients, com per exemple la gasificació. Respecte el projecte de central a la colònia Llaudet de Sant Joan considera que elements com la quantitat de matèria primera necessària o la possibilitat que empreses aprofitin la calor residual del procés en determinaran la viabilitat.

Finalment, expressa les esperances amb la possibilitat que el Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser pugui tirar endavant ja que és una “marca” que podria dinamitzar el turisme i aportar recursos als projectes de gestió. En aquest sentit adverteix que no serà una realitat a molt curt termini però que iniciar el procés seria molt positiu.

El Tampoc caldria el presenta el periodista Dani Vilaseca. Es pot escoltar en directe a La Veu els dimecres a les set del vespre i els dissabtes a les sis de la tarda.