Processons pendents del cel

Les desfilades dels manaies de dijous anticipen les processons dels Sants Misteris de Divendres Sant que se celebren a Campdevànol i Camprodon

Redacció
04 d'abril del 2012
Pas vivent de la processó de Campdevànol.
Pas vivent de la processó de Campdevànol. | Arnau Urgell
Processó dels Sants Misteris de Campdevànol. Foto: Arnau Urgell

Nova Setmana Santa de processons amb un ull pendent del cel. I és que les precipitacions que es poden allargar fins al divendres faran que els organitzadors creuïn els dits –i resin- per poder treure els passos dels Sants Misteris. De fet, l'any passat a Camprodon es van quedar sense processó mentre que el 2009 no n'hi va haver ni a Campdevànol ni a Camprodon.

Ho explica l'Eduard Roma, president de l'Associació d'Amics de la Processó de Campdevànol: “és la feina de tot un any que depèn d'un element que no podem controlar”. De fet, en aquesta processó dels Sants Misteris recuperada l'any 2007 hi intervenen 250 figurants en un municipi de menys de 3.500.

La processó de Campdevànol –que es va perdre el 1965- té com a element singular, “a nivell mundial” recalca Roma, de tenir passos vivents. Una “anomalia” causada per la manca de recursos quan es va iniciar la primera etapa d'aquesta representació religiosa a inicis de la dècada dels 50. Es tracta dels passos de l'Ecce Homo, l'Hort de Getsamaní, el Camí del Calvari i el Davallament de la Creu –que complementen el de la Veronica i el Judes-. De moment, deixen per més endavant introduir algun altre pas pels “elevats costos organitzatius, materials i econòmics”. Això sí, Eduard Roma ha volgut agrair el suport de l'Ajuntament -que enguany ha posat banderoles per anunciar l'activitat-, el Patronat de Cultura i el conjunt del poble de Campdevànol.

La processó de Divendres Sant començarà al pavelló a les vuit del vespre. Dijous, com sempre, hi haurà la prèvia formada per la desfilada dels manaies que a les set sortiran per anar a entregar el penó a l'Ajuntament. A Camprodon, per la seva banda, dijous també serà el torn de la desfilada del maniple –a partir de les vuit des del Monestir de Sant Pere- mentre que Divendres Sant la processó dels Sants Misteris començarà a les nou del vespre. A més, divendres al matí hi haurà el tradicional Via Crucis, conegut com la Processó de les Dones.

Els manaies desfilant per Campdevànol. Foto: Adrià Costa

Processó dels Sants Misteris de Camprodon. Foto: Adrià Costa

Galeries de fotos processons

Processó Divendres Sant Campdevànol 2011 (Arnau Urgell)

Els manaies de Campdevànol 2011 (Adrià Costa)

Processó dels Sants Misteris de Campdevànol 2010 (Arnau Urgell)

Processó dels Sants Misteris de Camprodon 2010 (Adrià Costa)

Els armats de Campdevànol 2009 (Arnau Urgell)

Desfilada del maniple a Camprodon 2008 (Arnau Urgell)