Milloren l'accés al gorg de la Malatosca de Sant Joan de les Abadesses

L'Ajuntament i el Consorci de les Vies Verdes habiliten un nou camí des de la Ruta del Carbó

Redacció
04 d'abril del 2012
El camí del gorg de la Malatosca parteix de la Ruta del Carbó.
El camí del gorg de la Malatosca parteix de la Ruta del Carbó. | Ajuntament de Sant Joan
El camí del gorg de la Malatosca parteix de la Ruta del Carbó. Foto: Ajuntament de Sant Joan

L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i el Consorci Vies Verdes de Girona han habilitat  recement un camí d’accés al gorg de Malatosca. Aquest afluent del riu Ter que neix a la serra Cavallera fa un salt d’aigua a uns 200 metres a prop de la via verda que uneix Sant Joan i Ogassa. L’acció erosiva de l’aigua ha conformat aquest gorg que a causa de l’ambient humit ha afavorit el creixement d’una vegetació de ribera abundant, de molses i petites falgueres.

L’accés, fins ara, es feia a través de pendents pronunciades que dificultaven arribar-hi. Ara s’hi pot accedir a través d’un camí que serpenteja el desnivell i que disposa de baranes per evitar caigudes. Amb la creació d’aquest camí i la nova senyalització que s’ha instal·lat a la via verda es pretén “redescobir” aquest indret de gran valor natural, paisatgístic, històric i cultural de Sant Joan.

La millora de l'accés al gorg des de la Ruta del Ferro i el Carbó forma part del projecte dels Secrets de les vies verdes, que té com a objectiu descobrir i comparar els diversos elements, sovint poc coneguts, que donen singularitat a aquests recorreguts gràcies als paisatges, entorns naturals i elements culturals de gran riquesa.

La llegenda de les Bruixes de Malatosca

Per les seves característiques, el gorg de Malatosca és font de llegendes. Segons explica la història, aquest indret és un punt de trobada de bruixes i un refugi d’éssers màgics. Diu la llegenda que les bruixes van cridar una llevadora perquè una d’elles havia de tenir una criatura. Com a paga dels seus serveis van donar-li una faldada de llenties. La llevadora, enrabiada, va llençar-les riu avall. L’endemà, quan es va posar el davantal, va adonar-se que una llentia li havia quedat encastada i s’havia convertit en or.

Precisament, el cap de setmana passat les bruixes –en aquest cas de Sant Joan les Fonts- van ser protagonistes de la celebració del Superdia a la Ruta del Ferro. Una nova iniciativa per posar en valor l'espai del gorg de Malatosca i donar-lo a conèixer.