Ripoll vol finançament europeu per l'església de Sant Pere

També demana una subvenció per arranjar la façana i les escales de la casa consistorial

Redacció
03 d'abril del 2012
Cartells que anuncien els treballs al Monestir i a l'església de Sant Pere de Ripoll.
Cartells que anuncien els treballs al Monestir i a l'església de Sant Pere de Ripoll. | Arnau Urgell
Ripoll vol finançament europeu per l'església de Sant Pere. Foto: Arnau Urgell

Ripoll vol completar l'illa monumental de l'entorn del Monestir de Santa Maria. Per aquest motiu, ha sol·licitat una ajuda als Fons europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) per restaurar l'església de Sant Pere. El projecte, que té un pressupost de 510.000 euros, està condicionat a aconseguir un conveni amb el Bisbat de Vic per la cessió d'un espai sense culte des de l'any 1936.

El ple de l'Ajuntament de Ripoll va aprovar per unanimitat demanar una subvenció d'uns 255.000 euros, el 50% del projecte, a l'eix 4 del FEDER en la categoria de conservació i recuperació del patrimoni històric i artístic. Si es concedís, es podria executar fins al desembre de 2014, un període durant el qual el consistori confia en aconseguir el cofinançament necessari per fer-lo possible.

El projecte pretén actual tant a la planta noble de l'antiga església així com en rehabilitar la torre. De fet, fa pocs dies va patir un despreniment i en breu s'haurà de fer una actuació d'urgència. L'Ajuntament de Ripoll pretén que l'espai esdevingui un espai per realitzar activitats culturals, exposicions i concerts, entre altres, així com un espai d'exposició permanent amb les peces obtingudes en la rehabilitació del claustre: capitells, piques de bateig, altars... A més, es podria connectar amb el centre d'interpretació de la capella de la Congregació, la tercera pota del Terra de Comtes. De fet, la restauració de l'església de Sant Pere permetria completar el conjunt format pel Monestir, el Museu Etnogràfic i la mateixa capella de la Congregació.

Subvenció per arranjar la façana de l'Ajuntament

L'Ajuntament de Ripoll també ha sol·licitat una subvenció, en aquest cas a la Diputació de Girona, per millorar la casa consistorial. El projecte, que té un cost de 135.000 euros, preveu arranjar les escales, les baranes i la façana de l'edifici. L'octubre de 2008, l'anterior equip de govern va presentar un projecte per reformar el conjunt de l'edifici però la crisi va fer que finalment quedés tancat en un calaix.