La colònia Espona de Sant Joan recobra vida

Els 25 pisos habitatges socials que ja estan plens

Redacció
03 d'abril del 2012
Inauguració colònia Espona.
Inauguració colònia Espona. | Ajuntament de Sant Joan
Foto de família amb els veïns de la colònia Espona. Foto: Ajuntament de Sant Joan

L'antiga colònia Espona torna a tenir vida. De fet, els 25 habitatges socials per a majors de 60 anys ja estan ocupats al 100% –els primers veïns s'hi van instal·lar el febrer- després de la inauguració de dissabte. Tot plegat, gràcies a una inversió de quasi 1,7 milions d'euros per part de l'empresa Cevasa, que en gestionarà la promoció durant 46 anys.

El punt i final al procés per convertir la colònia en una promoció d'habitatges dotacionals va suposar una “doble satisfacció” per l'alcalde Ramon Roqué. Per una banda, recuperar un edifici amb un alt “valor arquitectònic i sentimental” pel municipi; per l'altra, aconseguir tirar endavant habitatge social, en un context com l'actual, un fet bastant excepcional. Roqué, en declaracions a La Veu, va destacar la millora de la qualitat de vida pels adjudicaris i va recordar que el fet que estiguin plens demostra que la demanda existia.

A la colònia Espona hi ha 25 habitatges de diverses tipologies: vuit pisos de menys de 45 metres quadrats útils amb una habitació doble, bany i sala d’estar-menjador-cuina, apte per a persones amb mobilitat reduïda; vuit pisos de 45 metres quadrats útils amb una habitació doble, un bany i una sala conjunta que agrupa sala d’estar-menjador-cuina; i nou pisos de 70 metres quadrats útils amb dues habitacions dobles, un bany, una sala d’estar-menjador i una cuina. Els lloguers oscil·len entre els 170 i els 300 euros mensuals.



L'edifici rehabilitat el va projectar l’any 1944 per Raimon Duran i Reynals. El tancament de la fàbrica Espona, la dècada dels 90, va suposar que es comencés a deteriorar. Finalment l'Ajuntament de Sant Joan el va adquirir a la Tresoreria de la Seguretat Social i a partir de la 2008 van començar els treballs per convertir-ho en una promoció de protecció oficial.

L'empresa Cevasa hi ha invertit 1,75 milions d'euros i gestionarà els pisos en règim de concessió durant 46 anys (inicialment eren 40 però es va ampliar). El seu president, Francesc Lloveras, va destacar a La Veu de Sant Joan que és la primera vegada que han tirat endavant una promoció que no era d'obra nova i que això tècnicament ha estat complex però que s'ha aconseguit solucionar. De fet, Carles Sala, secretari d'Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat, va assenyalar que el futur dels pobles i ciutats passa molt més per la regeneració i rehabilitació urbana que no pas per l'“expansió indiscriminada” més enllà dels nuclis actuals.Carles Sala signant al llibre d'honor de l'Ajuntament de Sant Joan. Foto: Ajuntament de Sant Joan

Inauguració de la colònia Espona. Foto: Ajuntament de Sant Joan