El POUM de Campdevànol descarta definitivament el polígon de Pernau

Els vots de l'equip de govern serveixen per modificar l'aprovació provisional d'un pla general iniciat fa nou anys. El PSC hi vota en contra i critica que s'eliminin dos equipaments

Arnau Urgell
02 d'abril del 2012
Pancarta contra l'enderroc de cases de la colònia Pernau tal i com preveia l'aprovació inicial.
Pancarta contra l'enderroc de cases de la colònia Pernau tal i com preveia l'aprovació inicial. | Adrià Costa
El POUM desqualifica la zona dels horts de Pernau com a industrial. Foto: Adrià Costa

El Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de Campdevànol va fer divendres un pas quasi definitiu per aprovar-se després de nou anys de tramitació i cinc alcaldes. Els vots de l'equip de govern, format per CiU i ERC, van permetre modificar el text de l'aprovació provisional –realitzada el maig de 2010- i ara serà la Comissió Territorial d'Urbanisme qui hi haurà de doni el vist-i-plau definitiu. De fet, el text ja havia anat a Urbanisme però després, la pèrdua de la majoria per part de l'equip de govern anterior, va impedir que s'aprovés el text refós.

Una de les principals modificacions suposa descartar definitivament el polígon industrial dels horts de Pernau. Si en el darrer text mantenia la qualificació de sòl urbanitzable no delimitat –després de les 900 al·legacions contra la proposta que fos urbanitzable delimitat- ara ha passat a ser sòl no urbanitzable. Precisament, l'alcalde Joan Manso va centrar bona part del seu discurs en “homenatjar” la lluita per salvar les cases de Pernau. “La manifestació va suposar un abans i un després” va afirmar. De fet, va anar més enllà i va considerar que l'urbanisme al municipi “havia abandonat el sentit comú” durant uns anys però va lamentar que l'anterior equip de govern no assumís un “mea culpa” quan va acceptar desafectar les cases.

El PSC, per la seva banda, va recordar que descartar que Pernau esdevingui industrial en els propers 20 anys “no té cap justificació tècnica”. “Els principals rectors del pla reclamaven més sòl industrial” va assenyalar Núria López que va proposar que si Pernau “no funcionava” s'hauria d'optar per una altra alternativa. Joan Manso, al seu torn, va respondre que hi havia poca demanda i va assenyalar l'exemple de Niubó que anys després de desenvolupar-se continua buit.

A la zona de Pernau també es modifica el sistema urbanístic de l'espai ocupat per l'empresa Solter i s'elimina l'obligació que cedeixin un espai per un aparcament. A la colònia Herand, per la seva banda, es redueix part de l'edificabilitat prevista i es qualifica com zona esportiva –per un circuit de motocròs- la pedrera.

S'eliminen dos equipaments

Un dels altres canvis més significatius respecte la proposta del maig de 2010 és eliminar l'equipament –pensat per a joves- de la plaça de la Dansa i retornar-ne l'aprofitament privat. Mentre l'equip de govern va justificar la decisió recordant que la proposta s'havia eliminat de la Llei de barris, l'oposició va considerar que s'acontentava uns particulars per sobre els interessos generals. “Estem rebutjant sense justificació la possibilitat de tenir un equipament en els propers 25 anys” va afirmar Núria López.

Per altra banda, també s'elimina una pastilla d'equipaments –pisos dotacionals- al solar de can Talaia. Es tracta d'una finca compartida entre el consistori i l'Hospital de Campdevànol. L'alcalde va argumentar que la decisió podia afavorir l'Ajuntament en el moment que el centre hospitalari executés una possible ampliació.

 Proposta de modificació de l'aprovació provisional