Vaga amb guerra de xifres

Els sindicats consideren que l'aturada s'ha seguit en un 80% a les grans empreses i en un 50-60% a la resta. La patronal rebaixa la dada fins al 30% i l'eleva al 50% en els comerços. La manifestació de Ripoll ha aplegat vora 400 persones

Arnau Urgell
29 de març del 2012
La manifestació omplint el carrer del Bisbe de Ripoll.
La manifestació omplint el carrer del Bisbe de Ripoll. | Arnau Urgell
Capçalera de la manifestació contra la reforma laboral a Ripoll. Foto: Arnau Urgell

El pols sindical a la reforma laboral ha arribat aquest dijous a la seva màxima expressió amb una nova general, disset mesos després de la darrera. Al Ripollès, la principal mobilització ha aplegat 375 persones al centre de Ripoll en una manifestació convocada pels sindicats. Al conjunt de la comarca, la jornada de lluita s'està vivint a mig gas. Malgrat que algunes empreses han quedat aturades, en altres es veu bastanta activitat. A més, altres sectors com el de restauració funcionen amb certa normalitat.

A partir de les onze desenes de persones s'han concentrat a la plaça Abat Oliba. Finalment, quan superaven els dos centenars han començat a manifestar-se pel carrer Ramon Berenguer, la carretera de Ribes, el passeig de Sant Joan i el carrer del Bisbe. Finalment, i segons ha comptat aquest mateix diari, han estat 375 persones les que han mostrat el rebuig a la reforma laboral. Es tracta de la manifestació més multitudinària des de la de l'abril de 2009 per reclamar un futur per Comforsa (aleshores van ser 700 persones).

El crit més escoltat ha estat "això no és una crisi, és una estafa". Duien la pancarta els responsables comarcals de CCOO i UGT. A la manifestació també hi hagut una important representació de militants i càrrecs públics del PSC. Per altra banda, hi havia membres d'altres partits com ICV, la CUP i Solidaritat per la Independència. A més, ha destacat la presència d'un bon nombre de persones vinculats a l'Àgora del Ripollès, els "indignats" de la comarca, que tancaven la marxa amb pancartes pròpies. De fet, després d'acabar la marxa oficial n'han continuat amb una d'alternativa per la carretera de Barcelona i el carrer Progrés.

Aturada a la indústria, desigual a la resta

CCOO i UGT han xifrat en un 80% el seguiment al sector industrial. En aquest sentit afirmen que grans empreses com Comforsa, Soler i Palau i Fibran han aturat la producció. Mentre en el primer cas només funcionen els serveis mínims en el segon sí que hi ha treballadors que han acudit als llocs de treball. Des de CCOO s'explica que es tracta de personal tècnic i d'administració. En el cas de Fibran els piquets van impedir el funcionament dels autobusos que duien els treballadors a cal Gat, segons ha denunciat la patronal.

En canvi, a polígons com els Pintors o la Casanova de Baix de Ripoll l'aturada no ha estat general i, en alguns casos com el de Malles Giró, els treballadors que han acudit al seu lloc de feina han aparcat a l'interior de l'empresa. A Max Plastic, a Ribes de Freser, la vaga ha tingut poca incidència, tot i que des d'UGT es lamenta que la direcció ha actuat com a "piquet empresarial" perquè no tingués èxit. Fora de les grans empreses, els sindicats estimen que entre un 50 i un 60% dels treballadors han secundat la vaga.

En les administracions la UIER ha xifrat el seguiment en un 11%. De fet, ha estat del 10% al Consell Comarcal, del 14% al Consorci de Benestar Social i de quasi el 25% a Ripollès Desenvolupament, segons dades recollides per aquest diari. Des de CCOO s'ha admès que el seguiment ha estat baix i ho justifiquen afirmant que "és un col·lectiu que s'ha dimonitzat molt acusant-los falsament de tenir privilegis". En canvi, en el sector de l'ensenyament estimen que el 60% de treballadors ha fet vaga.

La UIER xifra la vaga en un 29%

La patronal ripollesa ha emès un informe en el qual es rebaixa el seguiment de la vaga fins al 29% després d'analitzar el 43% de treballadors afiliats a la Seguretat Social. Un percentatge variable segons els sectors: 11% a l'administració pública, 61% a les empreses de més de 200 treballadors i de l'11% a les empreses menors de 200 habitants.

En el cas del comerç situen la xifra en un 48% arreu de la comarca. De fet, a Campdevànol la mateixa Unió de Botiguers ha secundat la vaga i pràcticament han tancat la totalitat d'establiments. Al centre de Ripoll el tancament ha superat el 50%.

Els serveis mínims s'han complert

La Generalitat va dictar els serveis mínims a Catalunya, després de l'acord amb els sindicats majoritaris. A nivell ferroviari es passa de setze trens per sentit a 4-5. Concretament, de Ripoll sortiran els trens de les 6:36 i les 07:19 (però sense ser semidirecte) i el de les 17:12 i 18:06. El segon i el quart també cobriran el tram Toses-Ripoll. De Barcelona-Sants fins a Ripoll sortiran cinc trens: 6:22, 17:03, 17:31, 18:27 i 18:57.

 De moment, s'han complert tot i que amb retards que superen els 30 minuts. A més, entre cinc i sis,s'ha tallat la C-17 a Gurb cremant pneumàtics però hores d'ara la situació està normalitzada. Cap a un quart d'onze, s'ha tornat a tallar però en aquesta ocasió a Malla.

En el cas del cremallera de Núria hi ha dos serveis per sentit, un al matí i un a la tarda. Per altra banda, el servei de transport escolar ha funcionat amb normalitat, segons han confirmat fonts del Consell Comarcal del Ripollès.



Els centres sanitaris havien de garantir el funcionament normal al servei d’urgències, a les unitats especials a les operacions inajornables, als tractaments de radio i quimioteràpia en situacions urgents, en l’atenció als malalts ingressats, tant assistencial com bàsica d’infermeria i hotelera, i al transport sanitari per atendre les urgències.



Finalment als centres d’ensenyament infantil i de primària (3 a 12 anys) havien de comptar amb una persona de l’equip directiu i un docent per cada sis aules mentre que a les llars d’infants (0 a 3 anys), hi haurà una persona de l’equip directiu i un terç de la plantilla.

La manifestació omplint el carrer del Bisbe de Ripoll. Foto: Arnau Urgell