Televall porta la realitat augmentada a la Fira de les 40 Hores

Es podrà redescobrir el Ripoll del passat a través dels mòbils

Redacció
22 de març del 2012
La Fundació Televall torna a apostar per la realitat augmentada. Després de l'experiència de Ribes de Freser, aquest cap de setmana duran aquesta tecnologia a Ripoll en motiu de la Fira de les 40 Hores.

Els smartphones –en català, mòbils intel·ligents- ofereixen cada vegada més possibilitats. Un dels camps amb més futur, tot i que encara no s'ha aplicat prou, és la denominada realitat augmentada. Es tracta d'una tecnologia emergent consistent en afegir informació digital al món real. A diferència de la realitat virtual –que crea un univers paral·lel-, la realitat augmentada esdevé una capa mixta.



En aquesta tecnologia els mòbils intel·ligents identifiquen per exemple un objecte, un monument, un edifici o un paisatge. Aleshores, cerquen en la seva informació digital per tal de donar dades i continguts diversos. Un camp per aplicar-ho és el turisme: si hom enfoca el Monestir de Ripoll pot saber quan es va construir, l'estil arquitectònic, els elements més destacats... O per exemple en una botiga d'alimentació ens pot explicar on s'ha produït aquell menjar, informació sobre la denominació d'origen o possibles receptes. Una de les aplicacions més conegudes per fer aquesta funció és el Google Googles.

En aquesta ocasió la Fundació Televall ha creat la copa Sons per a una fira que permetrà descobrir imatges i son relacionats amb el Ripoll del passat. Per veure-la, cal disposar d'un telèfon intel·ligent així com un navegador de capes de realitat augmentadaanomenat Layar (aplicació gratuïta disponible a les botigues virtuals d'Android, iPhone i Blackberry).