Canvis que poden trencar la sequera

Arnau Urgell
19 de març del 2012
Els núvols comencen a guanyar presència.
Els núvols comencen a guanyar presència. | Agustí Pons/El temps a Campdevànol
Els núvols comencen a guanyar presència. Foto: Agustí Pons/El temps a Campdevànol

Esperança amb un canvi de temps coincidint amb l'arribada de la primavera astronòmica (dimarts, a un quart de set del matí). Malgrat que el dilluns s'ha llevat assolellat, totes les previsions indiquen que la setmana serà insegura i que caldrà tenir el paraigua a prop. Les pluges poden arribar en forma dispersa aquest dilluns a la tarda (amb una cota de neu a l'entorn dels 1.000 metres) i de manera més general a partir de dimecres.

La sequera s'allarga des de finals de novembre. De fet, en els primers 19 dies de març tot just ha plogut a l'entorn de 10 litres a les capçaleres (12,9 a Ulldeter i 8,6 a Núria). En punts de la Vall de Camprodon tot just han caigut 7,9 litres a Molló i 3,7 litres; uns registres encara menors en punts com Sant Joan de les Abadesses (1,5) o Ribes de Freser (1,8). Cal recordar que en els tres mesos d'hivern climàtic -el més sec almenys en sis dècades- tot just es van recollir entre 3 i 13 litres arreu de la comarca –només a Ulldeter es va arribar als 20 litres-.

Mentrestant, la situació als pantans continua sense ser crítica –73% a Sau i 89% a Susqueda- tot i que enguany pràcticament no hi haurà desglaç perquè les reserves de neu són mínimes. Les possibles pluges de primavera han de mitigar un estiu que hores d'ara es presenta molt complicat.

Precipitació hivern 2011-2012 (desembre-febrer)



Campdevànol: 4,2 litres

Gombrèn: 3,0 litres

Planoles: 8,0 litres

Ribes de Freser: 7,8 litres (fins al 19 de març)

Sant Joan de les Abadesses: 9,5 litres (fins al 19 de març)

Sant Pau de Segúries: 11,2 litres (fins al 19 de març)

Molló: 21,4 litres (fins al 19 de març)

Ulldeter: 33,4 litres (fins al 19 de març)