Joan Ferrer: «Patirem un gran buit quan s'estudiï l'inici del segle XXI»

Entrevista al director de l'Arxiu Comarcal del Ripollès

Dani Vilaseca i Joan Garcia/La Veu
06 de març del 2012
Joan Ferrer és el director de l'Arxiu Comarcal del Ripollès.
Joan Ferrer és el director de l'Arxiu Comarcal del Ripollès. | La Veu de Sant Joan
Joan Ferrer és el director de l'Arxiu Comarcal del Ripollès. Foto: La Veu de Sant Joan

El magazín Tampoc caldria de La Veu de Sant Joan ha entrevistat aquesta setmana Joan Ferrer, historiador i director de l' Arxiu Comarcal del Ripollès (ACRI). Una institució que es dedica a custodiar, classificar i posar a disposició d'investigadors i ciutadans els fons d'administracions públiques així com de privats que decideixen donar la seva documentació. Ferrer admet que en general podria millorar el coneixement que els ciutadans tenen sobre la institució i, sobretot, per saber quan el poden necessitar. Tanmateix, una de les darreres iniciatives que ha tingut ressò social ha estat la digitalització de vora 3.200 imatges del seu fons fotogràfic.

El director de l'ACRI alerta del problema que està suposant per l'arxivística –i més endavant per la historiografia- el procés general de digitalització. “Patirem un gran buit quan s'estudiï l'inici del segle XXI” adverteix tant pel programari amb la qual es van guardar com amb el tipus de suport amb la qual s'han emmagatzemat. “Des de finals dels 80 ja hi ha problemes per consultar documentació feta amb un programari que ha desaparegut” explica.

Joan Ferrer també revela una anècdota sobre els denominats Papers de Salamanca i el Ripollès. En aquest sentit explica com Tomàs Raguer va donar llargues –amb èxit- a la Comissió de Recuperació de Documents franquista que volien requisar la col·lecció de premsa de l'Arxiu de Ripoll que volia conèixer qui signava els articles dels mitjans de l'època. Sortosament, tot aquesta documentació no va anar a Salamanca i ara es pot consultar –juntament amb la resta de premsa de 1874 a 1991- a través d'Internet.

El Tampoc caldria el presenta el periodista Dani Vilaseca. Es pot escoltar en directe a La Veu els dimecres a les set del vespre i els dissabtes a les sis de la tarda.