Ripoll també prioritza la biomassa forestal

Una empresa estudiarà la viabilitat de substituir calderes als edificis públics. El ple aprova per unanimitat una moció del PSC per apostar per aquesta energia renovable

Arnau Urgell
02 de març del 2012
Visita a la caldera de biomassa de l'edifici Sayós.
Visita a la caldera de biomassa de l'edifici Sayós. | CCR
Representants polítics i veïnals de Ripoll a la caldera de biomassa de l'edifici Sayós. Foto: CCR

Ripoll també vol pujar al carro de la biomassa. De fet, segons va afirmar el regidor de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cima, “des del primer dia han assumit el compromís de potenciar-la”. Precisament aquest divendres s'ha fet una visita per conèixer la caldera situada a l'edifici Modest Sayós que, amb una potència de 300 kW, és la més potent de la comarca. A més, el ple va assumir el compromís d'apostar-hi en aprovar per unanimitat una moció del PSC.

L'Ajuntament de Ripoll no descarta substituir les actuals calderes d'energies fòssils per altres alimentades amb biomassa forestal. El més factible és fer-ho a les escoles. En canvi, hi ha altres equipaments com la piscina que tenen contractes blindats, com a mínim fins al 2015, per utilitzar el gas natural. En aquest sentit l'empresa Agefred –la mateixa que projecta la xarxa de calor de Ribes de Freser o la central de Llaudet- analitzarà la possibilitats d'introduir calderes de biomassa i, fins i tot, crear una xarxa de calor.

“Localitzen” dos boscos comunals

L'anàlisi del cadàstre municipal ha permès “localitzar” dos boscos comunals al terme de Ripoll. Es tracta de dues peces de 28 hectàrees al paratge de Bufetals i 14 més al Calvari. L'alcalde Jordi Munell ha sol·licitat al Consorci d'Espais d'Interès Natural  (CEINR) que en realitzi un pla de gestió forestal conjunt per tal que puguin servir per alimentar les possibles noves calderes de biomassa.

Fonts del CEINR han explicat a aquest diari que es tracta de forests petites que van quedar excloses del Catàleg de boscos d'utilitat pública per la dificultat del seu aprofitament. De fet, la propietat forestal de Ripoll és bàsicament privada i qualsevol gran aposta per la biomassa obligaria a acords amb aquests propietaris o amb municipis de l'entorn.

Entre en funcionament la caldera de major potència de la comarca

La caldera de biomassa que escalfa les tres plantes de l’edifici Modest Sayós de Ripoll, impulsada, projectada i finançada pel Consell Comarcal del Ripollès, ja fa un mes que està a ple rendiment. Aquest divendres matí, el president del Consell i l’alcalde de Ripoll l’han presentat públicament en un acte amb representants de les associacions de veïns del municipi i altres regidors del consistori, que és qui n’assumirà la despesa de subministrament a partir d’ara.

Les obres d’instal·lació de la caldera i la sitja d’estella, que ha costat quasi 245.000 euros, van començar el juliol de 2011en un recinte d’uns 60 metres quadrats als baixos de l’edifici. A finals de desembre ja es va posar en marxa fins a aconseguir el seu ple rendiment durant aquest mes de febrer. Es tracta d’una caldera Herz amb una potència nominal de300 KW. Consta d’un dipòsit d’inèrcia d’uns 3.000 litres, on s’emmagatzema aigua calenta que arriba amb més facilitat a les plantes superiors, i funciona amb estella subministrada pel CEINR. L’estella s’emmagatzema en una sitja amb una capacitat de 16 tones.

Aquesta caldera escalfa les tres plantes de l’edifici, que sumen més de 2.000 metres quadrats. A la primera hi ha la llar d’infants Petit Avet i a la segona i tercera hi ha equipaments com l’Escola Comarcal del Música del Ripollès (amb 105 alumnes a Ripoll) i el Centre Formatiu del Ripollès, que actualment encabeix els 250 alumnes del Centre d’Autoformació i Escola d’Adults de la comarca.

Sitja d'estella de l'edifici Sayós de Ripoll. Foto: CCR