Les Cuines de la Vall hi tornen amb el cicle de Matança i Quaresma

Els menús es podran degustar a onze restaurants de la Vall de Camprodon

Redacció
14 de febrer del 2012
El col·lectiu gastronòmic Cuines de la Vall dedica els mesos de febrer i març a la temporada gastronòmica de la Matança i Quaresma. Un cicle que es podrà degustar a onze restaurants de la Vall de Camprodon que presentaran les seves propostes culinàries a partir de nous plats en un període de renovació del rebost de les cases.

El cicle de les estacions és l’origen del calendari gastronòmic català. A muntanya, on encara es mantenen les dinàmiques de la cuina de subsistència, amb l’arribada del fred, a les cases s’aprofiten les baixes temperatures per renovar el rebost. De primer es consumeixen els productes que encara resten de la darrera matança, surten els pernils i llangonisses que s'han reservat fins al final. Aquesta festa de la carn, el Carnestoltes, culmina amb la matança del porc i el gran ventall de nous productes: del perol, bufes, ventres, bulls i botifarrons blancs i negres; per assecar, llangonisses, fuets, xorissos i pernils; però també llangonissetes, cansalada, costelló i ossos salats i, per quan arribi el moment de segar i batre, deliciosos confits en oli i llard. La natança és una festa que dura tot un dia i en la que es consumeixen les parts del porc que no es podran conservar.

Després, a partir del 20 de febrer, és temps de Quaresma i, per tant, de penitència. Gastronòmicament, això suposa la introducció d’aliments alternatius, sovint també conservats, com són les salaons. Llegums i verdures d’hivern acaben de composar la dieta d’aquesta època de l’any.

Els restaurants on es podran gaudir d'aquests menús són el Mas el Sunyer de Beget; el Pont 9 de Camproodon, les Planes i can Jordi d'Espinavell; l'Hotel Grèvol de Llanars; l'Hotel Calitxó i el Costabona de Molló; can Jepet, Pirineu i can Tiranda de Setcases; i la Fonda Rigà de Tregurà.

Cartell de la temporada gastronòmica (jpg)