Llet d'euga del Ripollès

Un ramader de Llanars engegarà a la primavera una granja de llet d'euga –la segona del país-, recomanada pels metges per persones que pateixen malalties intestinals i trasplantats

Arnau Urgell
03 de febrer del 2012
Tria dels Mulats
Tria dels Mulats | Adrià Costa
Joan Moret és l'impulsor de la segona granja de llet d'euga del país. Foto: Adrià Costa

Llanars tindrà la propera primavera la segona granja de llet d'euga del país. La impulsa el ramader Joan Moret, president de l'Associació de Criadors d'Euga del Ripollès, i autèntic abanderat de la qualitat de la carn de poltre... i ara de la llet equina.

Bèlgica és el referent en aquest àmbit. De fet, Joan Moret hi va ser recentment juntament amb els responsables del mas el Pla de Puigpardines, de la Vall d'en Bas (la Garrotxa), els impulsors d'aquesta iniciativa al nostre país. Recentment han posat en funcionament la seva granja que ja comercialitza el producte congelat amb la marca Equillet. En el cas de can Illa de Llanars, també es distribuirà la llet a través de l'empresa garrotxina.

Joan Moret explica que esperen fer les obres el mes de març i començar a munyir entre l'abril i maig. Començaran amb una producció modesta: deu eugues que donaran entre dos i quatre litres diaris. Val a dir, que el consum d'aquest producte es fa amb dosis molt petites –tipus xarrup que es pot barrejar amb suc, llet de vaca o prendre's sol- i que el producte es ven a la botiga a un preu d'uns 40 euros el litre. A diferència del sector boví, les explotacions integren carn i llet. “Només deixem els poltres unes tres hores sense la mare” explica el responsable de can Illa. Pretenen d'aquesta manera aconseguir un complement “perquè cada vegada ens paguen menys pels poltres”.

Una llet molt saludable

La llet d'euga és molt saludable. De fet, està especialment recomanada per la gent que pateix malalties intestinals com la de Crohn o la colitis ulcerosa així com persones que hagin hagut de ser transplantades. Precisament des de l'Hospital Josep Trueta s'iniciarà un estudi científic per demostrar-ne el seu efecte.

Els metges que recomanen als seus pacients beure'n, els indiquen els punts de distribució on se'n pot trobar a Barcelona, Girona i Sabadell. També se'n pot comprar a la carnisseria del mateix Joan Moret a Llanars.