Una visió anglesa del conflicte català

La projecció per part d'Òmnium d'"Spain’s secret conflict" aplega 100 persones a Ribes de Freser

Redacció
30 de gener del 2012
L'escriptor Matthew Tree va assistir a la projecció del documental.
L'escriptor Matthew Tree va assistir a la projecció del documental. | Òmnium Cultural Ripollès
L'escriptor Matthew Tree va assistir a la projecció del documental. Foto: Òmnium Cultural Ripollès

El Cinema Catalunya de Ribes de Freser va aplegar aquest divendres un centenar de persones a la projecció d' Spain’s secret conflic t, un documental pensat per explicar al món la situació de Catalunya i les raons per les que la nació aspira a la independència.

L'acte, organitzat per Òmnium Cultural del Ripollès i els Amics del Cinema de la Vall de Ribes, va comptar amb la intervenció de l’escriptor anglocatalà Matthew Tree -col·laborador de Nació Digital-, un dels testimonis recollits en el documental ( en parla en aquest article ). Tree també va aprofitar l'acte per presentar el llibre Com explicar aquest país als estrangers , que ha editat en català i en anglès.

El documental de la productora britànica Endboard Productions, que es va projectar per primera vegada al Ripollès, analitza en 39 minuts els orígens del conflicte econòmic i cultural entre Catalunya i Espanya. Spain’s secret conflict es va estrenar el mes de juny de 2011, i des de llavors s'ha presentat a diversos d’Europa.

Disposa d’una versió internacional en anglès i una altra amb subtítols en català. El conductor del documental és el periodista escocès Gary Gibson, que entrevista diferents personalitats catalanes i espanyoles. Els testimonis que recull són molt variats, i van des de Jordi Pujol o Josep Lluís Carod-Rovira a José M. Aznar o Federico Jiménez Losantos.