Muntanyes pelades i rius amb poc cabal... amb data de caducitat?

En bona part de la comarca fa més de dos mesos que no plou més d'un litre per metre quadrat. No es descarta la possibilitat que nevi feblement el diumenge en qualsevol cota

Arnau Urgell
26 de gener del 2012
Les muntanyes cada vegada tenen menys neu.
Les muntanyes cada vegada tenen menys neu. | Arnau Urgell
Les muntanyes cada vegada tenen menys neu. Foto: Arnau Urgell

Dos elements marquen el paisatge del Ripollès: muntanyes altes cada vegada més pelades de neu i rius amb un cabal molt minso. Una situació lligada a la manca de precipitacions significatives des de finals de novembre però que pot tenir data de caducitat a partir d'aquest diumenge.

Entre el 19 i el 22 de novembre es va produir el darrer episodi important de pluja i neu al Ripollès. Amb quatre dies es van registrar 108,6 litres a Molló; 72,7 a Sant Pau; 33,9 a Núria: 36,3 a Ulldeter i 21,8 a Ribes de Freser. Des d'aleshores les precipitacions han estat molt puntuals i en diverses zones de la comarca pràcticament existents. De fet, a punts com Ripoll i Ribes de Freser cap dia s'ha superat el litre de pluja –el llindar per considerar un dia de sequera-. A Llanars fa 62 dies que no plou més d'un litre mentre que a Setcases 36. A alta muntanya (Núria, 21 i Ulldeter, 19) i a la Vall de Camprodon (Sant Pau, 10 i Molló, 9) les xifres no són tant elevades.

Si el desembre acostuma ser un mes anticiclònic i amb molt poca precipitació, el gener ja és més habitual que plogui i nevi a la comarca. Enguany però les quantitats han estat molt minses i no s'han superat enlloc els 10 litres. Només destaquen els 9,2 litres a Ulldeter, els 5,9 a Núria i els 4,0 a Molló –en aquest municipi s'ha produït l'única enfarinada de l'hivern en cotes mitjanes-. En canvi a Camprodon només ha caigut 2,2 litres, a Sant Pau 1,5, a Ribes 0,8 i a Ripoll ni una gota. Tot plegat ha provocat que la neu a alta muntanya hagi quedat reduïda cada vegada a cotes més altes i en cims tant emblemàtics com el Taga tot just va quedar enfarinat un parell de dies a mitjans de novembre.

Canvis a la vista

La situació de calma meteorològica podria tenir data de caducitat. A partir d'aquest divendres un front vindrà acompanyat d'aire fred que provocarà la baixada d'uns termòmetres fins ara molt suaus –especialment les màximes-. Tot plegat pot afavorir una pertorbació a la Mediterrània que deixi nevades febles a cotes mitjanes.

En aquest sentit al Ripollès pot nevar a qualsevol cota al llarg de diumenge tot i que serien episodis molt febles i dispersos. La situació d'inestabilitat es pot reproduir entre dimarts i dimecres.

Dies de sequera (precipitació inferior a 1,0 mm)

Molló: 9
Núria: 21
Llanars: 62
Ribes de Freser: 70
Ripoll: 70
Setcases: 36
Sant Pau de Segúries: 10
Ulldeter: 19

Precipitacions acumulades gener 2012

Camprodon: 2,2
Molló: 4,0
Núria: 5,9
Ribes de Freser: 0,8
Ripoll: 0,0
Sant Pau de Segúries: 1,5
Ulldeter: 9,2

El Freser amb ben poc cabal a Campdevànol. Foto: Arnau Urgell