Del Ripollès a l'Amèrica profunda

Els Randellaires i l'Esbart Eudald Coma de Ribes participaran aquest estiu en un festival folklòric a la ciutat nord-americana d'Springville

Arnau Urgell
23 de gener del 2012
Esbart Eudald Coma
Esbart Eudald Coma | Laia Deler
Esbart Eudald Coma aquest estiu agafarà les maletes cap a Utah. Foto: Laia Deler

La cultura del Ripollès serà present aquest estiu a l'Amèrica profunda. Concretament, els Randellaires i l'Esbart Eudald Coma de Ribes de Freser participaran a l'Springville World Folkfest que se celebra del 30 de juliol al 4 d'agost en aquesta ciutat de l'estat nord-americà d'Utah.

No és la primera vegada que la cultura popular ripollesa, de la mà dels Randellaires i l'Esbart Eudald Coma, traspassa les nostres fronteres. L'estiu de 2008 van ser a la República Txeca al Prage Folklore Days i ara seran a la terra dels mormons. Es tracta d'un esdeveniment que pertany al Consell Internacional d'Organitzacions de Festivals de Folklore i de les Arts Tradicionals (CIOFF), com el de Cantonigròs (Osona). La condició dels organitzadors és que els grups portin música en directe per actuar en un escenari de 190 metres quadrats i amb una capacitat de 3.000 persones de públic. Des de l'Esbart Eudald Coma ho consideren una "oportunitat" per aconseguir nous balladors per al grup i s'han plantejat la fita d'anar-hi amb vuit parelles. A més, esdevé una viatge històric gairebé 50 anys després del que van fer a Mèxic el 1963.

Santi Llagostera, membre dels Randellaires, preveu que l'expedició acabi sent d'una trentena de persona entre músics, dansaires i acompanyants. A Utah tindran l'estada coberta però en canvi s'hauran de pagar el viatge. Tot i que el fet de reservar amb molta anticipació els ha permès trobar bitllets econòmics ja estan ideant maneres de finançar aquesta sortida.

Una de les vies serà precisament una minigira comarcal de presentació del tercer disc dels Randellaires. El grup de música d'arrel preveu tenir a la primavera l' Entemarrats –sinònim de tossuts- i que tenen a mig gravar a la masia de la Canal del Cortal, a Gombrèn. El preu de les entrades dels concerts de Ripoll, Campdevànol, Sant Joan, Camprodon i Ribes serviran per reduir la distància entre el Ripollès i Springville.

Els Randellaires a punt de publicar el tercer disc. Foto: Adrià Costa