L'eòlica passa de llarg de la Vall de Camprodon

La companyia E.ON no ha sol·licitat cap projecte després de mesurar el vent durant un any

Arnau Urgell
20 de gener del 2012
Coll d'Ares
Coll d'Ares | Arnau Urgell
La possibilitat que es construeixi un parc èolic a Molló pràcticament està descartada. Foto: Arnau Urgell

L'energia eòlica no té massa futur a la Vall de Camprodon. La multinacional alemanya E.ON, que va demanar a finals de 2009 instal·lar dues torres de mesura del vent a Molló, no ha sol·licitat a l'Ajuntament cap projecte en ferm de parc eòlic. Una iniciativa d'aquest tipus –que una altra empresa ja havia desestimat fa una dècada- pot quedar totalment descartada en un futur ja que el Catàleg de béns paisatgístics pot blindar la zona de coll d'Ares de molins eòlics.

El novembre de 2009 aquest diari va avançar l'interès d'una empresa per construir un parc eòlic a Molló. El projecte, impulsat per una filial del grup E.ON, plantejava 25 molins de 80 metres d'alçada. A la pràctica però la primera sol·licitud només demanava instal·lar dues torres de mesura del vent d'uns 50 metres. Dos elements que es van situar a la zona carenera entre Fabert i Espinavell durant un any –era el període pel qual tenien permís-.

Més d'un any després del final de l'autorització l'Ajuntament de Molló no ha rebut cap mena de projecte per construir un parc eòlic. Un període prou llarg per imaginar, tal com sosté l'alcalde Josep Coma, que l'empresa ha desestimat l'opció de construir el parc eòlic. De fet, no sorprèn massa tenint en compte que fa tot just una dècada una altra empresa alemanya també va instal·lar torres de mesura però no va anar més enllà.

Que el projecte no tiri endavant evita un “problema” al consistori mollonenc. En aquest sentit quan van acceptar l'autorització per mesurar el vent advertien que en cap cas havien decidit acceptar un parc eòlic. L'impacte visual era el principal element contrari a un projecte que de ben segur hauria provocat un important debat social i polític.

Possible prohibició

Més enllà de la manca de rendibilitat de l'energia eòlica un altre element pot descartar nous projectes en un futur. Hores d'ara, segons explica Josep Coma, s'està a la recta final de la redacció del Catàleg de béns paisatgístics –un dels objectius de la Carta del Paisatge de la Vall de Camprodon-.

El document preveu delimitar bona part del sòl no urbanitzable que actualment no gaudeix de cap figura de protecció. Un d'aquests espais és bona part de la carena entre el Costabona i el coll d'Ares. Tot i que l'àmbit no serà totalment continu, l'alcalde mollonenc assenyala que “molt probablement” la instal·lació de molins –com altres usos- quedarà prohibida en aquest espai. Una possibilitat que pot tancar definitivament la porta a l'energia eòlica a la Vall de Camprodon i, per extensió, al conjunt del Ripollès. L'entrada en vigor del catàleg segurament no arribarà fins al 2013 ja que la tramitació és molt llarga (l'ha d'aprovar inicialment i provisionalment el Consell Comarcal -amb el període d'informació corresponent- i després definitivament la Comissió d'Urbanisme).