«Foc amic» per recuperar pastures

El CEINR i els bombers GRAF impulsen la crema d'una 40 ha del pla d'Anyella de Toses

Arnau Urgell
13 de gener del 2012
Els GRAF en plena crema controlada al pla d'Anyella.
Els GRAF en plena crema controlada al pla d'Anyella. | CEINR
Els GRAF en plena crema controlada al pla d'Anyella. Foto: CEINR

Les condicions meteorològiques han permès iniciar aquest dijous la crema controlada per recuperar pastures al pla d'Anyella, al terme de Toses. La iniciativa, impulsada pel Consorci d'Espais d'Interès Natural (CEINR), la realitzen el cos d'elit dels Bombers de la Generalitat, el Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF).

En la primera jornada de treball –si no hi ha cap impediment aquest divendres es continuarà- s'han pogut cremar 10 hectàrees de matollar amb l'actuació d'una vintena de bombers i tres camions. L'objectiu és recuperar 40 ha pastures, l'habitat tradicional d'aquest espai. A diferència d'altres zones del país, on la pèrdua de pastures va totalment lligada a l'abandonament de l'activitat primària, en aquest cas hi té molta influència el canvi de l'activitat ramadera, que ha passat d'ovina a bovina. “Les vaques no són com les cabres” explica Esteve Pous, gerent del CEINR; “a la que creix un ginebró o un freixe no se'l mengen i això permet el creixement del matollar” afegeix.

A l'hora de recuperar pastures es pot optar per la crema controlada o per mètodes mecànics. “Treballar amb una tanqueta desbrossadora a prior i és molt més efectiu” explica Pous malgrat que el cost és molt elevat –entre 600 i 1.000 euros per hectàrea-. Tot i que després de la crema encara resten part de la vegetació arbustiva cremada, el gerent del CEINR considera que amb pocs anys la pastura esdevé de màxima qualitat. “El gran avantatge és que el procediment és gratuït” afegeix.

El Pla d'Anyella és un paratge del terme de Toses –que limita amb la Cerdanya i el Berguedà- amb una extensió de 800 ha. La finca on s'ha actuat és de propietat privada però la lloguen ramaders bàsicament de la Vall de Ribes però també de la resta del Ripollès i la Cerdanya entre altres comarques. Més enllà d'augmentar l'espai on poden alimentar-se els ramats de vaques, l'acció pretén reduir el risc d'incendis ja que la continuïtat de bosc pot afavorir que un petit conat es converteixi en un gran foc.

La crema controlada també esdevé un exercici pràctic pels GRAF, un grup que utilitza, entre altres, la tàctica dels contrafocs per intentar aturar els grans incendis. Però l'objectiu més curiós és el de millorar l'hàbitat de la perdiu xerra. En aquest sentit es vol deixar petites illes de vegetació –per tal que s'hi refugiïn les perdius i les seves cries- i un entorn lliure on poden buscar menjar. “Aquest tipus d'ocells necessiten un paisatge en forma de mosaic” afirma Esteve Pous.

Crema controlada al pla d'Anyella. Foto: CEINR

La crema ha mobilitzat una vintena de bombers. Foto: CEINR