Recuperaran amb una crema controlada 40 ha de pastures del pla d'Anyella

La manca d'humitat havia obligat a suspendre-la però finalment es podrà fer aquest dijous i divendres

Redacció
11 de gener del 2012
Bombers GRAF
Bombers GRAF | ACN
Bombers GRAF en una crema controlada. Foto: Arxiu Nació Digital

La suspensió del Pla Alfa -que regula el risc d'incendis forestals- ha permès tornar a convocar la crema controlada que pretén recuperar 40 hectàrees de pastures al pla d'Anyella, al terme de Toses. Aquesta iniciativa, impulsada pel Consorci d'Espais d'Interès Natural (CEINR), es realitzarà aquest dijous i divendres. Al llarg d'aquesta setmana també se n'han programat dues de menor superfície a la Vall de Camprodon.

L'abandonament de la gestió silvícola i la disminució de l'activitat agroramadera ha provocat un increment generalitzat de la superfície forestal. Això ha provocat que, poc a poc, els boscos es “mengin” zones que anteriorment s'havien dedicat a conreus i pastures. Aquest fet no només suposa un problema per la mateixa activitat ramadera sinó especialment un increment del risc d'incendi forestal ja que la continuïtat de bosc pot afavorir que un petit conat es converteixi en un gran foc.

En aquest sentit una de les activitats desenvolupades els darrers anys és la recuperació de pastures a partir de cremes controlades. Els bombers GRAF –una secció d'elit del cos- són els especialistes en la utilització del foc tant en la lluita contra incendis com en la seva prevenció. Al Ripollès ja van fer una primera actuació l'any 2006 també al terme de Toses. En aquella ocasió es van recuperar 60 hectàrees de pastures a la muntanya de Dòrria. En el cas del pla d'Anyella es pretén que la recuperació de pastures, a banda d'afavorir l'activitat ramadera, redueixi el risc d'incendis i serveixi com a formació pels mateixos bombers.